Много остри думи се изсипаха върху Бен Бернанке, председателя на Федералния резерв, след като беше взето решение за количествено улеснение на икономиката на САЩ в размер на 600 млрд. долара. В рядко виждана реакция, Бернанке се защити със статия, която публикува вестник Washington Post.

Бернанке твърди, че въпросният подход изглежда ефективен, тъй като цената на акциите се покачва, а още щом са разбрали за намеренията на Фед, инвеститорите са довели с действията си до понижаване на дългосрочните лихви.

Охлабените финансови условия ще насърчат икономическия растеж“, твърди Бернанке. Притесненията от инфлация са пресилени, посочва още той и привежда като пример първата серия количествени улеснения на стойност 1.7 трилиона долара, които не са довели до инфлация.

Фед е ангажиран с поддържане на ценовата стабилност и може да измисли стратегия за изход от количествените улеснения, ако се наложи, твърди човекът начело на американската монетарна политика. Но коментаторите, които потвърждават верността на силните му думи за общата икономика на страната, отбелязват, че Бернанке е премълчал ефекта от наливането на пари върху курса на долара.

Бернанке отбелязва, че не може да реши проблемите на икономиката сам и освен намесата на централната банка, нужна е помощта на конгреса, администрацията, регулативните органи и частния сектор. Заключението му е, че 10% безработица и инфлация под 2% са незадоволителни резултати и е нужно Федералният резерв да оказва още подкрепа. Целият текст на статията.