9.26 на сто е била безработицата в страната през месец юни. За последните 4 месеца нейното ниво е намаляло с 1 процент, което се равнява на 37 000 души. Това заяви във Варна министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Той отчете, че се е увеличил броят на заетите в „сивата” икономика. През последната седмица инспекциите по труда в страната са установили 100 случая на наемане на работници без трудови договори. Само в морската столица са констатирани 13 нарушения. Глобите за работодателите са в размер на 15 000 лева.

Безработните, регистрирани в бюрата по труда, от днес ще получават помощи в размер на 60% от заплатата, на която са се осигурявали, припомни Тотю Младенов.

Заради повишаването на цените на природния газ той заедно с колегата си Трайчо Трайков се срещна с ръководствата на девненските предприятия Девня цимент, Агрополихим и Солвей Соди, които са едни от най-големите потребители на синьо гориво. От правителството предлагат на компаниите техните служители, назначени на половин работен ден, да минат 6-месечни курсове за обучение и преквалификация, като през този период ще получават стипендии в размер на 176 лв.

Над 6 200 нискоквалифицирани безработни ще бъдат назначени през юли по програми за заетост в общините с висока безработица. След 1 октомври ще бъдат наети и други 10 000 души. Предвидените средства от бюджета са около 10 млн. лева.

През есента министерството ще стартира и програма, насочена към 15 000 младежи до 29 години, които за първи път излизат на пазара на труда. Те ще бъдат обучавани в фирми, като в продължение на 6 месеца ще получават стипендии от държавата.

Кампанията за кандидатстване за енергийни помощи за следващия зимен сезон ще стартира през август. 80% от хората, които ги получават, се отопляват на дърва и въглища, така че увеличението на тока няма да им се отрази, смята Тотю Младенов. Парите за помощи на тези, които се отопляват на парно, ще бъдат превеждани директно на топлофикациите.

260 000 социално слаби семейства ще получат помощи под формата на хранителни продукти. За това са предвидени 18 млн. лв., които идват от бюджета и по европрограми. Осигурено е финансиране и за социалните трапезарии.