Нивото на безработица у нас към момента е около 9,5 процента, което е съизмеримо със средното ниво за Европейския съюз, съобщи социалният министър Тотю Младенов по време на международна конференция, посветена на националните политики на трудовия пазар. Министър Младенов посочи, че безработицата сред младите хора на възраст до 29 години е около 22 процента, но държавата реализира различни мерки и програми, включително с европейско финансиране, за осигуряване на заетост за тях.

От този или най-късно в началото на следващия месец 1300 млади хора ще започнат работа в държавната и общинските администрации по програмата „Старт в кариерата", каза Младенов.

Освен това е отворена мярката за стажуване на млади хора до 29-годишна възраст и над 1500 души са се възползвали от нея. Чрез тази мярка хора, които имат професионално или висше образование и нито ден не са работили по специалността си, ще имат възможност за стаж за период от 6 месеца. Чрез стажуването в предприятията те получават месечно 300 лв. работна заплата плюс осигуровките, като по думите на министъра работодателят може да доплати още и Младенов изрази надежда, че след успешно стажуване те ще останат на постоянна работа в тези фирми и ще получават и по-добри доходи.