Още по-ниско паднаха индексите на Българска фондова борса, след като инвеститори успяха да намерят купувач на акциите си с намаление. Разпродажби имаше във всички представени на борсата сектори, но най-силно засегнати бяха най-ликвидните и най-добре капитализирани дружества, така наречените сини чипове. Седмицата бе динамична и заради приключването на месеца, а и заради интересните новини, които излизаха на пазара.

След като в сряда, 23 май, БФБ затвори за дълга почивка, инвеститорите се върнаха на пазара в лошо настроение. Последваха пет сесии на спад за индексите, с което капитализацията на борсата се сви до 9.2 млрд. лв.  

SOFIX спадна с 4.36% до 288.20 пункта.
BG40 потъна с 2.75%  до 108.46 пункта.
BGREIT загуби 3.33% до 67.56 пункта.
BGTR30 се пониж с 1.03 % до 246.89 пункта.

През тази седмица БФБ отчете 9% ръст на оборота до 210 млн. лв. , считано от началото на годината до последния ден на месец май. Броят на сделките обаче намалява с 55% до 24 788 сделки спрямо същия период на миналата година. За по-големия оборот е допринесла най-вече търговията с Булгартабак холдинг АД , ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя АДСИЦ и Адванс Терафонд АДСИЦ.

С негативен резултат приключи седмицата ТБ Първа Инвестиционна Банка АД. Акциите й поевтиняха с 9.15% от 1.650 лв. за акция миналата сряда до 1.499 лв. за лот в сесията вчера.

Енемона АД също поевтиня с 1.29% до 3.040 лв. за акция. През тази седмица дружеството изненада акционерите с новината, че е продало 10% от компанията си Артанес Майнинг, която ще добива ломски лигнитни въглища. Купувач е София Франс Ауто, който е платил за пакета акции 200 хил. лв.

През тази седмица Оловно цинков комплекс АД изгуби 17.8% от пазарната си капитализация до 2.30 лв. за акция. Мажоритарят на комбината Интертръст холдинг АД обяви, че ще отдаде под наем завода на полската компания Силезия за срок от 3 години. Това означава, че новият мениджър ще може да възстанови производството.

Понижение от 14.89% се получи при акциите на Монбат АД от 4.760 на 4.051 лв. за лот. От дружеството съобщиха, че през изтеклия месец май са изкупили обратно 63 984 собствени акции при средна цена от 5.16 лева за една акция.

Акциите на ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ се качиха с 5% до 0.294 лв. за лот през тази седмица. Помогна им новината, че ще бъде разпределен по 0.036 лв. дивидент на акция, а прогнозата за тази година е ръст на печалбата с 1.5 млн. лв.

Новина за инвеститорите поднесе Капман Грийн Енерджи Фонд АД, който се подготвя да увеличи капитала си с 2 млн. лв. Средствата ще бъдат вложени в поставянето на соларни панели по покривите и фасадите на сгради. Правата за участие в увеличението на капитала ще се продават от 5 до 20 юни.

През следващата седмица предстоят 15 общи събрания в Биоиасис АД, Булленд инвестмънтс АДСИЦ, Сирма АД, Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ, Континентал Холдинг АД, Армейски Холдинг АД, Дир.БГ АД, Маунтин Парадайс Инвест АДСИЦ, Премиер Фонд АДСИЦ, Българска роза АД, Стройинвест холдинг АД, Екоинвест Холдинг АД, Марицатекс АД, Хидравлични елементи и системи АД, Интерскай АД.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!