Интернет няма да спаси света, заяви основателят на Microsoft Бил Гейтс, независимо в какво вярват Марк Зукърбърг и технологичните милиардери в Силиконовата долина.

Бил Гейтс описва себе си като технократ. Но той не смята, че технологията ще спаси света или, за да бъдем по-точни, той не вярва, че тя може да реши плетеницата от утвърдени и взаимосвързани проблеми, които засягат всички хора: разпространението на болести в развиващите се страни, бедността, липса на възможности и отчаянието, което те пораждат.

"Аз със сигурност обичам информационните технологии", казва той, цитиран от CNBC. "Но когато искаме да подобрим живота си, ще трябва да се справим с по-основни неща, като оцеляването на децата , храната за децата и т.н."

Докато основателят на Facebook търси начин как да увеличи броя на хората, свързани в интернет и да включи в мрежата и тези 5 милиарда, които нямат достъп до нея, Бил Гейтс смята, че е по-важно да се намери ваксина срещу маларията.

"Иновациите са нещо добро. Животът на хората, като оставим настрана биотероризма и няколко бележки под линия, се подобрява заради иновациите", казва Гейтс. Но докато "технология е невероятна, тя не достига до най-нуждаещите се в сроковете, които са нужни и които искаме ние".

Според милиардера, който е най-богатият човек в света в класацията на Forbes, компютрите не са дори сред първите пет най-необходими неща за всеки човек.