Най-големият в света фонд за инвестиции в облигации Pacific Investment Management, или Pimco, през първото полугодие е продал деривативни контракти на стойност 8.1 млрд. долара, свързани с евентуално понижение на индекса на потребителските цени в САЩ. В това вложение се вижда намесата на прочутия инвеститор Бил Грос.

Тези контракти, сключвани за срок от 10 години, са подобни на застраховките и са известни още като инфлационен под – обяснява Bloomberg. Купувачите им плащат предварителна премия, в замяна продавачът поема задължението да възстанови на клиентите си разликата между номиналната стойност на контрактите и кумулативния спад на индекса на потребителските цени.

Взаимните фондове на Pimco са получили над 70 млн. долара премии по такива контракти през първото полугодие. Инвестиционната компания, която управлява активи на стойност 1.1 трилиона долара, се стреми да търси нови източници на доходност, тъй като от години лихвите по правителствените ценни книжа на САЩ предлагат рекордно ниска лихва.

Анализаторите на Pimco са преценили, че рискът от продължителна дефлация в САЩ в следващите 10 години е нисък. Същевременно премиите по застраховката срещу дефлация са удвоиха от януари насам, заради данни за забавяне на икономическото възстановяване на САЩ.

Миналия месец Мохамед Ел-Ериан, главен изпълнителен директор на Pimco, определи шанса от дефлация в САЩ на 25%. Ел-Ериан не се съгласява със сценария, че в САЩ се задава продължителен период на безработица, падащи цени и отрицателен икономически ръст. Но според него именно страховете от дефлация водят до отлива на капитали от фондовия пазар и високата волатилност в цената на акциите.

Общо 25 фонда на Pimco са инвестирали в инфлационни подове след месец март. От продадените контракти за 8.1 млрд. долара близо 6.6 млрд. са на сметката на фонда Pimco Total Return, управляван директно от известния Бил Грос.

Сделката изглежда така: ако индексът на потребителските цени се покачи през 2020 г., задълженията отпадат. Но ако цените се понижат, Pimco ще трябва да плаща: например при 10% ценово понижение общо за периода спрямо база януари 2010 г. ще коства на фонда 810 млн. долара.

Коментарите гласят: това е добра инвестиция за Грос. Хората се страхуват от дефлацията – но вероятността тя да се прояви е ниска.

Сходна инвестиция е направил и Уорън Бъфет. Той е продал опции за покупка на акции на стойност 36 млрд. долара. В замяна е получил премии за 4.9 млрд. Бъфет ще трябва да плаща компенсации на купувачите на тези контракти само ако през 2018 г. стойността на акциите, измерени според няколко индекса включително S&P 500, се понижи.