Най-големият производител на био бира в Канада се нарича Mill Street Brewery и в момента се радва на добри печалби, които изплащат направените инвестиции в пивоварната.
Когато основахме компанията през 2002 година, бяхме първите в Онтарио. От тогава до сега се радваме само на успехи. Миналата година, например, отчетохме 50% ръст на бизнеса, споделя изпълнителният директор на пивоварната Стийв Абрамс.
Да произведеш бира по екологичен начин изобщо не е лесна работа. Не само използваните суровини, но и целият производствен цикъл трябва да е щадящ околната среда.
Основната суровина, малцът, се внася от Северна Америка и Нова Зеландия, като транспортирането става с чували, а не с найлонови торби. Бихме искали да купуваме колкото се може повече местен малц, но фермерите тук не желаят да се ангажират с биокултури, тъй като изискванията са много големи. От тях се иска да периодично да подменят видовете култури, които отглеждат на нивите си, така че им отнема няколко години докато стигнат до малца.
Всеки ден в пивоварната се използват по 42 хил. литра гореща вода, която се подгрява също по начин, който не замърсява околната среда.
В компанията са помислили дори за това как етикетите на бирата да не изискват изсичането на дървета. Вместо хартиени, етикетите на бутилките са керамични. Организирано е и ефективното събиране на амбалажа така, че да бъде отново използван, като до тук статистиките показват, че 75% от бутилките се връщат обратно в мрежата.
Освен това когато бирата се предлага извън заведенията, например при прояви на открито, тя се разлива в напълно разградими чашки от царевична целулоза. Цената им е двойно по-висока от тази на обикновените пластмасови чаши, но въпреки това хората не се спират да си купуват от нашата бира, хвали се Абрамс. Globe and Mail
