Бившият шеф на Агенцията по вписванията Виолета Николова е получила общо 73 000 лева бонуси. Това оповести самата тя на пресконференция.

25 000 лева са бонусите, които са получени с подписа на министъра на правосъдието миналата година - т.е. от настоящия вицепрезидент Маргарита Попова, но от юни тези бонуси са спрели. Останалите 48 000 лева бонуси са разписани от самата Николова от юни до декември, защото Попова е спряла да подписва бонусите й.

Ежемесечно 166 000 лева се изплащат като бонуси на служителите на агенцията, а в последните месеци на годината – 199 000 лева.

По отношение на собствените си бонуси, Николова се аргументира с текстове от наредба, която разрешава на ръководителите на интитуцията да разпределят по излишъците. Николова бе категорична, че и предишните ръководители на агенцията са раздавали бонуси на себе си и на служителите си.

Николова дълго време отказваше да оповести собствените си бонуси, тъй като е получавала телефонни заплати, вкюлчително и от човек, който се е представил за главния прокурор Борис Велчев и е предложил след като на Николова и тя да направи дарение, подобно на бившия ръководител на НЗОК Нели Нешева, за да може той „да я вземе под крилото си”. Николова бе категорична, че „няма 100 000 лева в банковата си сметка” и че „даренията не са чужди в живота й”.

Според Николова - освобождаването й се дължи на решението на новия министър на правосъдието Диана Ковачева да дойде със свой екип.

По време на дългите опашки пред Агенцията по вписванията е имало служители, които са си позволявали да вземат пари, за да обслужат по-бързо определени клиенти. Това заяви бившият ръководител на службата Виолета Николова. По думите й, с встъпването й в длъжност тази практика е прекратена, както са ускорени и всички процедури по обслужване на фирмите и гражданите. За борбата с корупцията има много елементи, като един от тях е допълнително материално стимулиране на коректните служители.

Агенцията по вписванията внася ежегодно 70 млн. лева в държавния бюджет.