През септември бизнес климатът у нас остава без особени промени спрямо предходния месец. Но както може да се очаква, в отделните компоненти на общия индекс (промишленост, строителство, услуги, търговия) се наблюдават характерни движения. Най-изразени са те в строителството, където показателят за бизнес климата се понижава с 1.4 пункта – показват бизнес анкетите на НСИ.

Строителните предприемачи дават по-резервирани оценки за строителната активност и за състоянието на бизнеса. Отчита се увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащането. Основните негативни фактори в сектора са несигурната икономическа среда, финансовите проблеми и недостатъчното търсене. През следващите три месеца не се очаква увеличение на цените.

В сферата на промишлеността картината изглежда по-добра. Показателят измерващ общите нагласи на индустриалците се покачва с 0.2 пункта над равнището през август. Регистриран е известен ръст на поръчките от чужбина, което обаче засега най-силно се проявява в намаление на запасите, а не толкова в повече произведени обеми. През септември компаниите усещат по-силно несигурната икономическа среда. Цени индустриалците няма да се вдигат до края на годината.

Търговията на дребно не показва промяна в нагласите спрямо предходния месец. Очакванията за продажби и поръчки към доставчици остават като цяло оптимистични, макар и малко по-резервирани. Наблюдава се обаче рязко засилване на финансовите проблеми като негативен за бизнеса фактор, като процентът на посочилите този проблем за своя бизнес нараства от 15.3 на 45.2%.

В сферата на услугите има с 0.6 пункта подобрение на бизнес климата, главно благодарение на малко по-добрите оценки на мениджърите за настоящото състояние и търсене. За сметка на това, очакванията за следващите три месеца са станали по-песимистични.

Данните на НСИ показват, че като цяло дългосрочната тенденция за подобряване на бизнес климата у нас се запазва и през септември, като показателят за общия бизнес климат се приближава до стойностите от началото на 2009 г. В промишлеността бизнес климатът вече е близо до дългосрочната си средна стойност, а в търговията – и малко отгоре.