От бюджетна гледна точка нещата не са по-различни, колкото преди 3-4 години, коментира по БНР финансистът Любомир Дацов.

 

Според него вземането на заем е свързано с много условности, по-скоро тези изказвания са чисто политически, дотолкова, доколкото правят определени внушения.

 

В голямата си част, свързани с КТБ, те са свързани с абсолютно неизвестности и като че ли предрешават нещата, защото важното е да не се стигне дотам, че да бъдат изплащани депозитите на гражданите. Евентуално ако се стигне дотам, да, държавата няма как да мине, без да се намеси и да емитира допълнителен дълг за покриване на гарантираните депозити.

 

Но от бюджетна гледна точка определено се правят политически внушения и в никакъв случай нещата не са по-различни от предишните 3 или 4 години като тенденции и като бюджетни практики. Така че, ако не е било страшно преди, не е страшно и сега.

Според Дацов фискалният резерв може да намалее най-много до около 2.5 милиарда лв. Той в момента е малко над 8.2 млрд. лв., включително парите, които са дадени за подкрепа на една от търговските банки. Така в централната банка реално има около 6.5 млрд. лв.

 

Сметката, която може да бъде направена, е много простичка – до края на годината при един лош сценарий за развитие на нещата и нищонеправене от страна на което и да е правителство, спрямо сегашния дефицит от 1.5-1.6 милиарда лв., приблизително се изчисляват, че около 900 милиона вече ще трябват допълнително. Т.е. 900 млн. лв. допълнителен дълг.

 

В януари месец има еднократни плащания, но те могат да бъдат превъртени, т.е. взимането на нов дълг за тяхното покритие не е проблем. Това обаче създава ликвиден проблем за приблизително около 3 милиарда в рамките на един месец.

Да кажем, ако продължат да бъдат блокирани парите във въпросната търговска банка и ги изключим от сметката, остават 6.5 млрд. лв. До края на годината, ако не се емитира нов дълг, а се ползва фискалния резерв, ще имате приблизително около 5.5 милиарда лв., минус 3 млрд. лв., остават 2.5 милиарда лв. в края на януари, което е неприятно. Но по времето на министър Дянков също имаше 2 седмици, в които фискалният резерв беше под 3 млрд. лв.

 

Но въпросните 1.5 милиарда лв. в търговската банка, никой не знае какво е условието, с което са дадени, те може към януари вече да бъдат свободни и да бъдат върнати на държавата.

Иначе за следващата година минималното ниво на нетния нов дълг, който ще трябва да се емитира ще е около 1.5 милиарда лв., така че от бюджетна гледна точка през 2015 г. дългът ще се повиши с общо около 2 млрд. лв., не повече, прогнозира Дацов.