Казвал съм го и ще повторя, че страната се нуждае от силно правителство и то не може да бъде друго, освен политическо правителство, заяви днес служебният министър-председател Георги Близнашки.

Според него всички основни политически сили трябва да приемат резултатите от парламентарните избори, а истината е, че имаме един твърде разнороден парламент, който ще се събере, надявам се, до десетина дни. Задачата за формиране на ново правителство няма да бъде никак лесна, но всичко зависи от здравия разум, от мъдростта, от добрата воля на основните политически сили.

Близнашки отбеляза, че основните политически сили трябва да се ангажират с управлението на страната, независимо как ще си разпределят ролите - кой ще поеме отговорността за управлението и кой ще остане в опозиция. На въпрос дали е готов да остане още няколко месеца на премиерския пост, ако се наложи, Близнашки отговори, че не е готов на подобен експеримент. Той отбеляза, че страната ни има нужда от силно правителство, при което е ясно кой какви отговорности носи.

Премиерът добави обаче, че служебното правителство ще продължи да функционира, ще изпълнява своя дълг, докато се излъчи следващото правителство, но това трябва да стане в относително кратки срокове - в рамките на две-три седмици.

Георги Близнашки призова основните политически сили да поемат отговорността и да покажат добронамереност, защото са натрупани изключително тежки проблеми, които предполагат дългосрочни решения.

Такива решения едно служебно правителство не може да вземе, отбеляза премиерът. По думите му служебното правителство не се е ограничило само с организирането на изборите, а е възстановило и доверието във взаимоотношенията ни с Брюксел.

"Отива се и към възстановяване на две от спрените програми, които са изключително важни за България, но става дума за огромни средства, за които трябва да се вземат решения, засягащи твърде много интереси в страната", коментира Близнашки. Той отбеляза, че се знае колко е тежко положението в "една специфична банка, както и в енергетиката и в здравеопазването". Затова не са достатъчни само експертните знания, а е нужна политическа воля и широко обществено съгласие, посочи служебният премиер. По думите му това може да се направи само от политическите партии, представени в Народното събрание. Те трябва да поемат отговорността за съдбините на България, посочи Георги Близнашки.

Той отчете, че служебното правителство е изпълнило основната си задача - да създаде нормални условия на изборите, и добави, че имаме легитимни резултати, приемащи се от всички. "Направихме честни и свободни избори, при които купуването и продажбата на гласове бяха минимизирани и това личи от избирателната активност в редица райони", коментира служебният премиер. /БТА/