Сътресенията в политическия елит ще са много сериозни след отварянето на досиетата “КТБ”, обяви вчера служебният премиер Георги Близнашки.

 

С това изказване той се опита да даде пример как протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски, които доведоха на власт служебния му кабинет, са успели да променят политическия живот в страната, пише “24 часа”.

 

“Протестът си изигра ролята и повиши обществените изисквания към партиите и политиците. Но не може постоянно да се протестира”, обясни Близнашки, запитан дали би излязъл на протест и срещу следващото редовно правителство, както протестира срещу Орешарски.

 

“Доста хора продължават с главата си да са на улицата”, каза премиерът по повод бившите си съратници от протестите. “Не би трябвало да искаме да има повече протести. Цяла Европа очаква от нас реформи и стабилно управление”, заяви още Близнашки.

 

Премиерът окачестви смяната на 218 ръководни кадри в администрацията от служебното правителство като нещо нормално.

 

Служебният премиер разкритикува новото Народно събрание, че се е захванало първо с решаването на казуса с КТБ, а не с предложената от неговото правителство актуализация на бюджета за 2014 г.

 

“Само въз основа на актуализацията на бюджета биха могли да се изплатят гарантираните влогове в КТБ, тъй като фондът за гарантиране на влоговете няма достатъчно средства”, подчерта Близнашки.