Ревизията свърши, няма пари, заяви пред бизнеса и синдикатите премиерът Георги Близнашки и подчерта, че е необходима актуализация на бюджета.

 

"Истината е, че положението е изключително тежко. Действително в момента сме изправени пред много тежки проблеми. Пренасочваме средства от едни програми към други, за да можем да решаваме неотложни проблеми, по-специално въпроса с бедствията", отчете премиерът.

 

Според него три са проблемните сектори, дефинирани от преходната власт до момента - финансите на държавата, банковата сфера и енергетиката.

 

"Въобще този експеримент да се задържат цените на електроенергията се оказа изключително вреден. Създадоха се погрешни илюзии в нашето общество. Сега ще трябва да извървим един път на едно плавно покачване на цените така или иначе", смята Близнашки.

 

Искането за поскъпване на тока идва само часове, след като служебното правителство направи чистка в ДКЕВР.

 

"За енергетиката положението е повече от тревожно, натрупват се 900 млн. лв. задължения тази година, а с тази тенденция дупката ще достигне 3,8 милиарда лева догодина", заяви премиерът.

 

"Ще се наложи актуализация на бюджета, трябва да я изготвим и предложим веднага след провеждането на изборите", категоричен е Близнашки.

 

Той добави, че ако се усвоят планираните до 2020 г. пари от европейските фондове, се очаква жизненото равнище у нас да се повиши с 38%.