Около 2 хил. изобретатели са активни в България в момента, като две трети от тях са физически лица, които финансират разработките си сами. За забогатял от изобретението си у нас все още не се чува, макар идейните проекти на българите да са концентрирани в печеливши бизнеси като фармацевтиката, химията, технологиите.

Това разказа в предаването ИконоМикс на Дарик радио инж. Марио Христов, който е председател на Съюза на изобретателите в България. Седмица, преди да открие третото национално изложение " Изобретения, технологии, иновации" в Националния дом на техниката на ул. "Раковски" № 108 в столицата, инж. Христов сподели, че на него ще можем да видим изобретенията на близо 30 участници.

В кои области твоят българските изобретатели в момента?

Номер едно в заявителската активност държи химията. Това е както чистата химия, така и  фармацевтиката, медицинските и стоматологичните перпарати.

А какво представлява патентът?

Патентът е един монопол, който представлява обществен договор, по силата на който държавата осигурява на патентопритежателя правото да го ползва и да се разпорежда с него. Патентът действа по време и по място. Българските патенти действат на територията на страната , а времето е 20 години. Сред изтичането на този срок всеки може да ползва това вече не толкова ново решение.

Да разбирам ли, че ако съм изобретател и съм измислила, например чушкопека. Ако съм го патнтовала за България, но не съм се сетила да го патентовам за света и някой румънец види изобретението ми, може да започне без проблем да произвежда чушкопеци в Букурещ?

Да , точно така е и вие няма да може да го преследвате по законен път, защото нямате правата за територията на Румъния.

А колко струва да патентовам едно изобретение у нас и колко струва да защитя правата си по света?

От началото на процедурата до края, когато получавате защитния документ, като такси се получават около 1 000 лв. Ако сте физическо лице, а не фирма, са предвидени намаления, така че може да ви излезе и наполовина от тази цена.

А за защита на патента по света?

Различно е, защото всяка държава има своя политика, по силата на която предоставя тази защита на изобретенията.

Ако аз съм физическо лице и имам някакво изобретение, как е редно да постъпя – първо да го тествам, дали ще проработи и едва тогава да го патентовам, или първо да го патентовам и след това да започна тестовете му, въпреки риска, че в крайна сметка то може да не проработи?

Нещата трябва да стават паралелно. Не може един новатор, който има някакво ново решение, да си позволи да чака 4- 5 и повече години, за да реши проблемите, свързани с внедряването на това изобретение. Така че най-добрият вариант е то да се заяви и в процеса на експертизата да се извършва необходимата дейност по маркетинг, технологични проучвания и така нататък.

Всичко това струва пари. Частното лице как може да намери такова финансиране? Сам ли търси такова от банки и от бизнеса? А как бизнесът намира такива изобретатели? Лесно ли се осъществява връзката между тях, защото да финансираш едно такова начинание сигурно никак не е евтино?

Точно така е, никак не е евтино. Не е лесна срещата на тези субекти, но за това пък са изложенията. Смея да твърдя, че само ние, Съюзът на изобретателите в България, правим изложения на иновации, но по света има изключително много такива изложения и те са много популярни. Ние се опитваме да помагаме на българските изобретатели да покажат своите неща на тези изложения, така че там става срещата на предприемачите с иновативно настроените и мислещи хора.

Има ли бизнесът в България интерес към тези изложения?

Бизнесът първо трябва да е насочен иновативно. Знаете, вече 20 години се говори, че нашата бизнес среда не е толкова иновативна. Но има пробиви!

А как някой изобретател може да се защити от това някоя силна бизнс структура просто да му вземе изобретението и разполагайки с финанси и знанието да го развие, да го „изключи от играта“, както се казва?

Самата заявка за патента представлява тази защита.

Колко са изобретателите в България?

Никой не може да каже с точност, но въз основа на заявителската им активност в последните години може да се каже, че има между 1 500 и 2 000  човека, които  се занимават с изобретателство в България. От тях 66% или две трети са физически лица. Другата една трета са научноизследователски институти, фирми и чуждестранни заявители

В средата на 80-те години изобретателите са били между 8 и 10 хил. и са изобретявали какво ли не. Знаете, че тогава България произвеждаше всичко и имаше широк диапазон от научни изследвания. Тогава научните институти към ведомствата съществуваха, не беше само Българска академия на науките. Разбира се, тогава едно заявяване беше безплатно, сега изобретателят си го плаща. Тогава държавата се грижеше за разноските, но пък и не даваше на изобретателя да има правата върху изобретението си.

Имате ли във вашата практика някакво изобретение, което обаче не е било осъществено, било заради финансови проблеми, било поради някакви други причини? 

Разбира се, мога да ви разкаже за две такива изобретения. Едното е фонетичният преводач, който е патентовано българско изобретения в първоначална фаза. Най-общо тай представлява един инструмент, устройство, което се включва към вашия телефон. То може да ви даде възможност вие да говорите на български език, а човекът отсреща да говори на японски, като  той ще чува вашия глас на японски, а вие ще чувате него на български език. Това устройство обаче още не е създадено, но е патентовано като идея.

Другото изобретение е един соларен концентратор, който заинтригува доста широк кръг от специалисти не само в България, но и по света. За съжаление, огромният размер на нужната инвестиция за реализирането му не позволява това да се случи в рамките на България. Необходими са няколко стотин милиона долара. А изобретението концентрира слънчевата енергия в една точка, където или се подгрява вода, или се произвежда електроенергия. Изграден е от елементи, които са идентични, но са подредени по начин, който до сега не е познат в световната техника.

Чувал ли сте този мит, че българин е изобретил алтернатива на петрола, че е създал механизъм, задвижван с вода?

Мисля, че има нещо възможно. Не е невъзможно да добиеш енергия от вещество, в което едната му част гори, а другата поддържа горенето.

Казват, че в момента една от големите битки между великите сили Китай и САЩ е кой ще сложи ръка върху най-много патенти, защото притежавайки правото да произвеждаш продукти и технологии по силата на тези патенти, ти завладяваш пазара, получаваш печалбите от него. Така ли е и къде е България в този процес?

Точно така  е. Който притежава най-много патенти, той владее пазара. Тук говорим дори за патенти като обем, защото никога не се е случвало всичките патенти да се използват. Болшинството от тях се държат с цел да бъде блокиран бизнеса на конкурентите в производството на съответната технология. Но за момента САЩ държат лидерството в патентите и най-вече във внедряването на тези патенти.

Със срам ще си призная, че знам имената на писатели, бизнесмени, но когато става въпрос за изобретатели, малко се затруднявам. Кои са тримата изобретатели, които всяко дете трябва да познава?

Първият е Николай Тошкович. Той е първият български изобретател и през 1857 година е първият българин, който добива патент. Патентът е френски и е за нова конструкция на корабно витло.

Другият е академик Георги Наджаков, който е открил фотоелектродните свойства на веществата, въз основа на което работят всички копирни машини по света. Ксероксите, както ги наричаме.

Не знам дали Джон Атанасов го имате за българин, но той е половин българин. Въпреки, че е живял и творил в друга обстановка, ние го приемаме за българин. Той е един велик изобретател, защото подходът му да реши един проблем е довел до създаването на първия цифров електронен компютър.

Друг български изобретател, който 100% е творил и живял в България, е академик Ангел Балевски. Той е има над 100 патента в страната и по света. В момента по метода на Балевски по цял свят се леят автомобилните джанти, които са с много по-високо качество от тези, изработени с обикновено леене на метала.
 
Един много жълт въпрос. Семейството на господин Балевски много добре ли е осигурено в момента? Би трябвало за значимостта на неговите изобретения да са милиардери ...

Би трябвало, но той е творил в обстановка, в която патентопритежателят не е бил той, а  е била държавата. Но пък държавата тогава изплащаше авторски възнаграждения. Предполагам, че са много повече горди, че са роднини и наследници на такъв велик изобретател.

Но за съжаление е така – в България няма богати изобретатели.