Българският лекарски съюз предлага да бъде закрита Националната здравноосигурителна каса и да се премине към модела на бюджетното финансиране, който действа и в момента чрез едностранното разпределяне на парите за здраве от страна на държавата. Това заяви председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов ден преди националния протест на лекарите и здравните работници. От лекарския съюз продължават да настояват за въвеждане на взаимен контрол между здравната каса и съсловните организации при разходването на средствата за здравеопазване и за участие в договарянето на цените и обемите на медицинските услуги.

Според д-р Цветан Райчинов в момента здравната каса разпределя безконтролно средствата за здраве, като определени региони и болници получават над 100 процента от лимитите си, а други заведения под 70 процента:

„Областите, които са ощетени, са например Търговище и Русе. Други, за които няма кой знае какво обяснение, са облагодетелствани и получават суми пълен размер спрямо 2009-та, дори и нагоре".

С постановление на МС ще бъдат определени цените и обемите на медицинските дейности, както и методиката за тяхното разпределяне, което означава, че преговорите по националния рамков договор са безсмислени, допълни Райчинов:

„И реално остава задължение на страните по информационно осигуряване и обмена на информация. Единствено с това може да се занимават лекарският съюз и касата. Какво да договаряме по обмен на информация? Ние от четири месеца искаме информация, така и не я получаваме".

На утрешния протест пред парламента лекарите ще заявят отново желанието си за реформа, но с ясно разписани стъпки и гарантирано финансиране.