На чуждестранни ценни книжа е заложила Българската народна банка в управлението на международните ни резервни активи през миналия месец. Само през октомври в портфейла на БНБ са включени нови чуждестранни ценни книги на стойност 390 млн. евро. Така общата сума на валутните и златните ни резерви за трети пореден месец е над 13 млрд. евро, по-точно 13.176 млрд. евро.

С 5.2% на годишна база са нараснали през октомври международните резервни активи на БНБ, а на месечна база спрямо септември – с 0.95%. В същото време обаче се вижда, че резервите, държавни под формата на валута и депозити, през октомври са намалели с повече от 280 млн. евро.

Тъй като твърде сходно – 280 млн. евро - е намалението на резервните активи, държани в чуждестранни банки, можем да заключим, че след падежа през октомври на валутен депозит, БНБ не го подновява, а купува с парите ценни книжа, които след това запазва при себе си.

Незначителен – за 30 млн. евро – е прирастът на златните ни резерви за периода и най-вероятно се дължи на промени в пазарния курс на жълтия метал: резервите на България в злато са 1.574 млрд. евро.

Във валутната структура на резервите, 82.5% са валути от кошницата на МВФ – долар на САЩ, евро, йена, паунд. Извън кошницата са 17.5% от резервните ни активи. От близо 125 млн. евро прираст на активите за месец октомври, 110 млн. лв. са вложени във валути от кошницата на МВФ.