Министър-председателят Бойко Борисов получи престижната международна Награда на фондацията (Prix de la Fondation) на форума „Кран Монтана", който тази година се проведе в швейцарския град Женева, съобщи пресслужбата на министерския съвет.

Отличието се присъжда на българския премиер за усилията му и ангажимента в борбата с корупцията и организираната престъпност в България. Наградата бе връчена вчера лично на Бойко Борисов от президента и основателя на форума Жан-Пол Картерон.

„България, въпреки всички трудности на прехода и наследството на своето минало, намери сили и се изправи пред предизвикателствата. Вашето идване на власт, господин Борисов, показа една нова визия и нов дух на управление. Високо оценяваме това, което Вие и Вашето правителство правите. Аз смятам, господин премиер, че може би Вие сте последната надежда българите да получат щастие, да си осигурят минимален жизнен стандарт и да бъдат уважавани. Това не е комплимент, това е резултат от 20-годишен анализ и аз наистина смятам, че Вие сте човекът, който може да даде шанс на своята страна да се превърне в една стабилна, развита държава и да заеме мястото, което заслужава. България винаги е била фактор на Балканите, но трябва да започне да играе още по-голяма роля", подчерта в изказването си Жан-Пол Картерон.

Учреденият през 1989 г. приз е отличие за най-големите съвременни радетели за мир, свобода и демокрация. Заради големия си престиж, наградата съдържа в себе си оценка за приноса на лауреатите за защитата на фундаменталните ценности на демокрацията. През годините лауреати на наградата са били Беназир Бхуто (наградена посмъртно), Ален Жупе, Ицках Рабин, Хосе Мария Аснар, Карла дел Понте, Бутрос Гали, Таря Халонен, принц Хасан, Ангела Меркел, Шимон Перес, Лучо ди Пиетро, Желю Желев, Симеон Сакскобургготски, Ирина Бокова.

Президентът на България за периода 1997-2002 г. Петър Стоянов, който също е лауреат на „Кран Монтана", вчера беше специален гост на форума.

„Българският премиер Бойко Борисов напълно заслужава тази награда. Той показа ясна политическа воля за промяна и готовност да измине целия труден път в борбата с организираната престъпност и корупцията", заяви Петър Стоянов. По думите му в момента министър-председателят и неговият екип са изправени пред сериозни предизвикателства, но те са резултат предимно от глобалната политическа криза и наследството от предишните правителства.

Премиерът Бойко Борисов изрази своята благодарност за признанието и допълни, че за първи път в два последователни доклада на ЕК за напредъка на България се повтарят фрази като „силен устрем за реформи" и „силна политическа воля". „Това е доказателството, че нещо в България се променя и то в положителна посока", заяви още министър-председателят.

На тазгодишното издание на форума със специалната награда на фондацията беше отличен също и Мариуш Визер, президент на Международната федерация по джудо.