Американска и германска оръжейни фирми предлагат на България у нас да се разработи и започне производството на бойна машина за пехотата 6х6. Това стана ясно вчера при представянето на възможностите на двете компании. При евентуално приемане от страна на правителството на немско-щатската оферта ще се решава къде ще е най-подходящото място за реализация на проекта в страната.

Американски самолети в българското небе и танкове на земята

Близнашки приземява старите руски самолети, нямаме пари за нови

Представителят на Textron Systems, американската фирма, която предлага проекта, Емил Дерменджиев, обясни за „Монитор”, че по всяка вероятност производството няма да е само на едно място.

Част от компонентите на бойната машина ще се внасят от САЩ и Германия, а други ще се правят на различни места в страната. Той добави, че от немската Rheinmetall са готови да дадат лицензи за производство у нас за оръдията и картечниците, които се монтират на различните модели на бойната машина.

Представянето на двете фирми е във връзка с плановете за модернизация на армията ни, като една от стъпките в тази насока е доставката на многоцелева бойна машина за сухопътните войски. В доклад на министъра на отбраната се предвижда инвестиционният проект да е за период от 12 години - от 2018 г. до 2029 г. За целта хазната ще може да задели 1,22 млрд. лв., като очакванията са да бъдат придобити 198 единици бойна и специална техника за пехотата.

Доставките трябва да са в рамките на 7 години, а изплащането - разсрочено.

На въпрос за схемата на плащането главният мениджър на Textron Systems Хенри Финерал поясни, че компанията е отворена и има опит да работи с клиентите си съгласно съгласно техните финансови изисквания.

„Готови сме да отговорим на изискванията на България за плащанията”, уточни той. Американецът допълни, че дизайнът на бъдещата машина 6х6 ще бъде завършван съвместно с България. „След 20 месеца ще сме готови с прототипа, след това ще започнем да произвеждаме и доставяме машината”, добави Финерал.

Вицепрезидентът на Rheinmetall Defence Electronics Йенс Йесенбергер представи системата за пълна информация за обстановката в реално време на бойното поле, с които ще бъдат оборудвани машините за българската армия.

Освен Textron и Rheinmetall досега интерес за доставка на бойни машини за пехотата ни са проявили мултинационалната General Dynamics, френската Nexter, италианската Iveco, финландската Patria и израелската Plasan. Досега обаче само Patria и Textron са заявявали публично намерението си да участват в бъдещия търг.

Според акад. Стефан Воденичаров, председател на сдружението "Българска отбранителна индустрия", най-подходящ за производството е заводът в Казанлък. Зам.-ректорът на Техническия университет-София проф. д-р инж. Любомир Димитров пък смята, че по-добре е да се използват мощностите в Червена могила, край Радомир, където има големи машини с цифрово управление.

Относно съвместната разработка и производство на бойната машина акад. Стефан Воденичаров подчерта в изказването си на представянето, че ще държим да се използват и български разработки в областта на РЕБ-технологиите, бронировката и други.

Проф. Любомир Димитров от ТУ-София, припомни, че преди 2 години от американската фирма са възложили на университета да разработи концептуални модели на бойни машини 6х6 и 8х8. „Направихме 6 прототипа и обсъждания с Textron”, добави той.

Според проф. Стати Статев от УНСС възвращаемостта на инвестицията може да надмине 3 пъти първоначално дадените пари и ще се отворят много работни места във високотехнологично производство.