Липсата на прозрачност за допълнителните възнаграждения на чиновниците в администрацията се простира и върху парите, плащани от европейските данъкоплатци.

Нито едно министерство не публикува периодична информация за извънредните суми, получавани по европроекти, ведомствата не представят данни и при изрично изискана справка, показа проверка на "Сега".

Няма информация и за отработеното време и извънредните средства, които се плащат на членовете на комисии за оценка.

По регламент право на допълнителни възнаграждения имат само тези, при които работата по управление и изпълнение на европейски проекти излиза извън обичайните им функции. Чиновниците, които отговарят пряко за оперативните програми, нямат право на бонуси, а получават по-високи заплати.

Бонусите на допълнително привлечените служители се определят на базата на брой отработени извънредни часове. Те не могат да надхвърлят 80 часа на месец извън редовното работно време, независимо от броя на проектите, по които чиновникът работи.

Ставката за заплащане на час пък се смята на база на брутната заплата. Наред с това външните чиновници имат право да получават и възнаграждение за участие в оценка на проекти, което не може да надхвърля 3000 лв.

Вече се разбра, че в социалното министерство, което управлява една от големите оперативни програми "Развитие на човешките ресурси", тези правила са били нарушавани драстично.

Според изнесени от министър Хасан Адемов данни отделни служители на министерството са си докарвали допълнителни доходи между 35 000 и 50 000 лв. годишно чрез сключването на няколко договора за управление на проекти. По някои от тях са отчитани по 180 часа месечно извънреден труд, обяви Адемов.

Проверка на "Сега" показа, че останалите министерства отричат за подобни проблеми. Те обаче или отказват конкретна информация, или представят само частични данни.

Според справка на регионалното министерство за първите 6 месеца на годината бонуси за участие в европроекти са получили общо 40 служители. Те са си разделили 84 хил. лв.

Не става ясно колко часове са работили, освен това част от парите са заработени миналата година.

Най-сериозни допълнителни възнаграждения са взели шестима служители по проекти на оперативна програма "Административен капацитет". Те са си поделили близо 32 000 лв. от април м.г. до юни без указан брой часове, или средно по 352 лв. допълнително на месец.

Без конкретика

Министерството на образованието, което е междинно звено по "Развитие на човешки ресурси", не представи точна справка за изплащаните допълнителни възнаграждения по проекти. По неофициална информация шефовете на дирекции получават по 500 лв. на месец. Финансовото министерство също не изпрати конкретни данни.

Оттам уточниха, че служителите на дирекция "Национален фонд", която отговаря за сертифицирането на разходите по всички европрограми, не получават допълнителни възнаграждения.

Отделни служители на финансовата дирекция участват в изпълнение на проекти, но справка за тях не е предоставена.

Според финансовото министерство съществуващите ограничения не позволявали да се изплащат нереално високи възнаграждения и да се отчитат нереален брой часове.