1% сме си казали, че може да бъде бюджетният дефицит, заяви премиерът Бойко Борисов след като си тръгна от инициираната от президента Георги Първанов дискусия на тема "България - накъде след кризата".

"Юни месец ще вкараме в Народното събрание бюджета за преразглеждане. Ние и сега плануваме малко повече, защото предишното правителство е контрактувало договори, за които не са заделяни пари. Трябва да ги изпълним, защото в противен случай фирмите ще осъдят държавата и държавата ще плати лихва по-голяма от банковата", изтъкна премиерът.

„Ако са се вслушвали предишните в мненията на експертите, нямаше сега да се налага държавата да е на хляб и вода, каквато ни е оставена от предишното правителство," допълни той. На срещата на премиерите на ЕС в Брюксел премиерът ще използва направените днес изводи за изхода от кризата.

Борисов коментира изказването на президента по-рано през деня, че след кризата може да има преструктуриране на политическото пространство с думите, че "всеки може да изкаже своето мнение по време на една дискусия. Аз знам, че благодарение на нас в момента има политическа стабилност".

По време на дискусията Борисов изтъкна, че търпим двойно ударите на кризата. "Ежедневно наблюдавам това, което се случва в България и в съседните държави. Не съм оптимисти, че кризата ще си отиде", каза още той. Ако имаше антикризисни мерки, които да вадят държавите от кризата аз щях да ги препиша. И в момента пускаме дефицит. Миналата седмица правителството се договори с 12 строителни фирми, които от тях свалиха с 10% цената на договорите, за да им се плати веднага.

"Трябва да се изцеди максимума, за да може парите да останат и за други дейности", каза Борисов. Той подчерта, че чуждестранни инвестиции в България са в строителството в София и на Черноморието. В София са над 75%.