Идеята за общи еврооблигации трябва да се разгледа много внимателно, тъй като приемането на подобно решение няма да стимулира финансовата дисциплина.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов преди заседанието на Европейския съвет, цитиран от БТА.

Според него общите еврооблигации ще са жест към някоя от големите, но финансово недисциплинирани държави, като ще натовари основно Германия, скандинавските страни и България, като част от страните с финансова дисциплина.

Колкото до данъка върху финансовите транзакции, макар нашето правителство винаги да е било срещу увеличаване или появата на нови данъци, сме "за" и аплодираме това, че са приети данъци върху транзакциите, добави премиерът.

По думите му нищо добро не очаква Европа, ако се тласне по лесния път - кредити, увеличаване на дълговете, тъй като следващите поколения няма да могат да излязат от финансовата криза, която ще настъпи.

Растежът трябва да се стимулира, но на основата на много по-добра координация, на повече дисциплина, иновации, конкурентноспособност, заяви Борисов по повод настояването на левите в ЕС за включване на мерки за растеж и създаване на работни места във финансовия пакт.

Ние сме "за" икономически растеж и намаляване на младежката безработица, в България вече правим доста неща, но това не трябва да стане в никакъв случай за сметка на финансовата дисциплина, на основата на нови кредити или да се харчи повече, отколкото се произвежда, заяви премиерът.

Подчертавам, че в България мислим за следващите поколения. Заемите, кредитите натоварват тях. Затова трябва да стягаме колана и да харчим толкова, колкото произвеждаме, допълни Борисов.

По отношение на ситуацията в Гърция той посочи, че като съседна страна, ние повече от всички сме заинтересовани нещата да се решат положително и бързо. Премиерът изрази подкрепа за идеята на Гърция да бъдат направени още компромиси и страната да получи допълнителни средства, но само при положение, че Атина даде ясен план и представи проектите, за които иска финансиране.