* Информацията се актуализира!

12.04 ч.

С мнозинство от близо 90% от присъствалите в залата на Общото събрание на акционери бяха приети решенията, заложени в дневния ред на Общото събрание на Българска фондова борса.

Тя ще стане публична, като технически има възможност това да се случи още през тази година. 

Акционерите приеха и решението за увеличение на капитала под условие, като в 30-дневен срок от днес Министерство на финансите трябва да внесе 715 хил. лв. , с които ще увеличи дела си в капитала на БФБ до 50+1%.

Срещу тази процедура се обявиха близо 11% от участвалите в Общото събрание на акционерите. Кворумът на заседанието бе близо 67% от имащите право на глас.  

11.33 ч.

Общото събрание на акционерите на Българската фондова борса събра необходимият кворум за започване на заседанието и към настоящия момент то протича с гласуване по предварително оповестения дневен ред. Той се състои от 4 точки, които можете да намерите тук.

Очаква се да бъде предложена допълнителна точка в дневния ред, която да позволи на журналистите, отразяващи събитието, да влязат в залата като гости.

 

10.05 ч.

Все още тече регистрация на участниците в Общото събрание на акционерите на Българската фондова борса. То се провежда в зала 13 на Софийската стокова борса. Местата си в нея вече заеха зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова и представителят на държавата.

Замалко шефът на инвестиционния посредник Карол Ангел Рабаджийски да не успее да заеме мястото си сред гласуващите, тъй като вратите на зала 13 бяха безпрецедентно затворени точно в 10 ч. След кратък протест на Рабаджийски той бе допуснат в залата.

Междувременно, в кулоарите на стоковата борса витаят спекулации, че гласуването за увеличението на капитала на БФБ под условие не е предрешено.

08.21 ч.

Извънредно Общо събрание на акционерите на Българска фондова борса - София АД е свикано за днес от 10:00 часа в столицата. На него предстои да бъдат гласувани предложения за увеличаване на капитала на дружеството под условие и за започване на подготовка по придобиването на публичен статут на борсата.

Според проекта, за да бъде извършено увеличението на капитала на БФБ от 5 867 860 лв. на 6 582 860 млн. лв., ще бъдат издадени 715 хил. нови акции. Те ще бъдат предложени за записване на Министерство на финансите. Освен държавната структура, друг от настоящите акционери няма да има право да участва в процедурата.

По този начин срещу 715 хил. лв. държавата ще увеличи дела си в капитала на борсата от 43.97% на над 50%, а делът на останалите акционери ще намалее средно с около 10%.

Към 31.12.2009 година инвестиционните посредници и банковите институции държат 34.18% от капитала на БФБ, юридическите лица са с тежест от 9.02%, институционалните инвеститори държат 7.27% от акциите на борсата, а физическите лица държат 5.55% от капитала й, показва справка в сайта на БФБ.

Намерението за вдигане на капитала под условие бе посрещнато остро от по-малките акционери в борсата. Според бившият председател на Съвета директорите на БФБ Виктор Папазов, това може да се оприличи на национализация на безценица, която със сигурност ще отблъсне големите инвеститори от България.

За казуса писа и финансовият ежедневник The Wall Street Journal, който излезе със заглавие: Спасете БФБ!

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!