* допълнен вариант

Най-голямата фондова борса в Москва - РТС, чиято сесия вчера бе спряна по обед заради кризата в доверието на банковия сектор, днес не отвори.

Търговете не започнаха. Не сме получили разрешение от Федералната служба за финансовите пазари, е съобщил говорител на РТС.

По-късно финансовият министър Алексей Кудрин съобщи в Кремъл, че търговете на руския фондов пазар ще бъдат възобновени утре. Финансовото министерство е разработило пакет от мерки за гарантиране на стабилността на руския пазар. Мерките бяха представени на президента Дмитрий Медведев и икономически експерти от правителството, предаде ИТАР-ТАСС.

Сред предлаганите мерки е уреждането на проблема със задълженията на руските банки и възобновяването на търговете на руските борси от утре. Финансовото министерство ще работи и за оказване на подкрепа на ипотечната система.

"Правителството ще намали от 1 октомври и ставките на износните мита на суровия петрол и петролните продукти до 372 долара за тон", допълни Кудрин. "Пред руските власти няма по-важна задача от подкрепата на финансовата система в страната", заяви Медведев, цитиран от Франс прес, на днешната извънредна среща в Кремъл с представители на правителството, отговарящи за икономическите въпроси.

 "Имаме достатъчно резерви, имаме силна икономика и това гарантира, че няма да има никакъв срив", заяви руският президент, чието изказване бе предавано пряко по националната телевизия.