На печалба от 382 хил. лв. излиза в края на четвъртото тримесечие на 2011 година Българска фондова борса АД. Принос за този резултат имат сделките по приватизация на държавните дялове в дружества на ЕВН България и традиционната по-висока активност на инвеститорите в края на годината.

За акционерите в БФБ положителният финансов резултат означава по 0.06 лв. печалба на акция. Към същия период на предходната 2010 година публичното дружеството е било на загуба от 246 хил. лв.

Приходите от дейността в периода октомври - декември възлизат на 2.685 млн.лв., което е подобрение с 535 хил. лв. спрямо последното тримесечие на 2010 година.

Разходите за дейността са в размер на 2.630 млн. лв., като от тях 1.142 млн. лв. са разходи за външни услуги. Прави впечатление, че с 46% са скочили разходите за командировки и представителни мероприятия. Те са били свързани с инициативите по приватизация на държавните дялове в електроразпределителните дружества, става ясно от обяснителните бележки към отчета.

През периода октомври - декември 2011 година БФБ държи в наличност и по банкови сметки 4.033 млн. лв., което е намаление на средствата с 2.918 млн. лв. спрямо сумата в началото на периода.

От отчета на борсата като публично дружество става ясно, че тя държи като активи Държавни ценни книжа за 1.469 млн. лв. Финансовите активи на разположение за продажба са за 134 хил. лв.

Борсата има търговски вземания от клиенти и доставчици в размер на 278 хил. лв. Задълженията й към доставчици и други кредитори са в размер на 573 хил. лв.

През последното тримесечие на миналата година борсата отчете традиционното увеличаване на изтъргуваните обеми, като този път то достигна до 144% ръст спрямо предходното тримесечие. Близо половината от този резултат се дължи на приватизацията на държавния дял в дружествата от групата на ЕВН.

Аналогична бе ситуацията и на извън регулирания пазар, където оборотът през последните три месеца на годината е скочил със 190%. Основният обем сделки там се сключи именно през месец декември.

По отношение на търговията с облигации са реализирани обороти, сходни с тези от 2010 година.

За цялата 2011 година от управлението на борсата отбелязават нарастване на изтъргуваните обеми акции от дружествата със специална инвестиционна цел. Среднодневно оборотът през годината е бил 2.89 млн. лв., което е с 6% повече от 2010 година.

Броят на допуснатите нови емисии през 2011 година е 18, което представлява спад от 28%. Увеличение е регистрирано при увеличенията на капитала, като в най-честия случай процедурата бе извършвана чрез емисии на права. Набраният капитал с права възлиза на 197.42 млн. лв. общо, а общият номинал на новорегистрираните емисии на финансови инструменти е 210.91 млн. лв.

През миналата година борсата е спряла от търговия 39 емисии на ценни книжа. Номиналът на тези емисии е 252.69 млн. лв.

На годишна база борсата отчита ръст на пазарната капитализация с 15.6% до 11.729 млрд. лв. , като в основата на този резултат стоят три дружества: Енергони АД, ЕВН България Електроснабдяване АД и ЕВН България Електроразпределение АД.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!