Водещите индекси на световните борси се движат с ръстове. Европейската сесия приключва с позитивизъм, като водещите индекси на стария континент се покачват с близо половин процент.

FTSE 100 INDEX расте с 0.46% до 5 683 пункта.
DAX INDEX добавя 0.48% до 6 321 пункта.
CAC 40 INDEX се покачва с 0.19% до 3 770 пункта.

Търговията отвъд океана е позитивна най-вече за технологичните и телекомуникационните компании, а причина за оптимизма на инвеститорите е очакването, че Федералният резерв на САЩ ще предприеме действия за подпомагане на икономиката, която страда от високият процент на безработица. Инвеститорите залагат на мултинационалните компании, които може би ще попаднат в по-добра позиция покрай поевтинелият през последните дни долар.

Това личи по представянето на индекса NASDAQ, който расте с 0.10% до 2 404 пункта към този момент.

Пазарът на облигации в САЩ днес остава затворен заради празника на Колумб, макар интересът към него да е значителен, още повече, че плъзнаха спекулации по отношение на риска, който дълговите инструменти калкулират в себе си.

Според публикация на CNBC, лекото покачване на инфлацията може да докара сериозна корекция на дълговия пазар, тъй като твърде много инвеститори влязоха на него. В медиите вече бяха тиражирани мнения, че ниските лихви и високата ликвидност са това, което привлича инвеститорите, но те сякаш забравят, че е изгодното на тези инструменти е да ги купиш и държиш до падеж.

Не са много обаче онази инвеститори, които правят точно това. Мнозина гледат доходността по дълговите книжа, която е в пряка корелация с инфлацията и в този смисъл очакваната намеса на Федералния резерв във връзка с проблемите с безработицата в САЩ, може сериозно да разтресе пазара, прогнозират анализатори.

16:45 часа

Новата седмица започна позитивно за Wall Street. Индексите отварят с покачвания, което е в синхрон с позитивизма на Европа.

Акциите на технологичните и телеком дружествата подсилват оптимизма в понеделник. Бонус е и новината от последните минути за сделка между голяма верига магазини на дребно Gymboree Corp и Bain Capital Partners LLC, който ще купи дружеството за общо $ 1.8 млрд. Новият собственик на веригата ще плати по $ 65.40 за лот, което калкулира в себе си  премия от 24% над последната цена на затваряне. Новината доведе до подскок в борсовите котировки на Gymboree Corp, като към този час страстите се успокоиха при цена от $ 64.89 за лот, което е ръст от 22.55%.

DOW JONES INDUS. AVG расте с 0.15% до 11 022 пункта.
S&P 500 INDEX добавя 0.18% до 1 167 пункта.
NASDAQ COMPOSITE INDEX се покачва с 0.21% до 2 406 пункта.

Влияние върху играчите оказват спекулациите, че ФЕД ще направи опит да помогне в разрешаването на проблема с безработицата в САЩ, както и предстоящите корпоративни данни от големи търгувани на борсата компании.

16:02 часа

Половин час преди старта на американската търговия борсите в Европа продължават да са на зелено. FTSE100 се повишава с 0.31%, CAC40 с 0.16%, а DAX с 0.23%. Фючърсите на американските акции също се покачват.

Водещи в Европа са акциите на финансовите компании, както и на автомобилостроителите. Спекулира се, че централните банки на континента и острова ще предоставят нови монетарни стимули на икономиката.

Тази седмица на WallStreet ще се движи от данни за тримесечната печалба на компаниите. Днес, понеделник, е Денят на Колумб и няма да се обнародват икономически данни, тъй като държавните учреждения са закрити. Не работи и пазарът на облигации. В тези условия от пазара на акции се очаква по-слаба активност – въпреки че анализатори защищават и другата гледна точка:

Данните за заетостта, публикувани в петък, се оказаха по-слаби от очакваното. Това повишава изгледа за правителствена намеса в помощ на икономиката чрез покупка на ценни книги от пазара. Така в икономиката ще се влеят повече пари и компаниите ще бъдат облагодетелствани. Също така, валутите ще се обезценят, а това прави акциите по-привлекателно средство за съхраняване на стойност.

Днес няма да има данни, но във вторник резултатите си показва Intel, в сряда са J.P. Morgan, в четвъртък Google, а в петък General Electric. Според датски валутен експерт, с когото разговаря MarketWatch, “като се приберем в къщи петък вечер, ще знаем повече какво можем да очакваме за 2011 г.”

10:37 часа

Понеделник сутрин се оказа добро време за европейските акции. Индексите се покачват, като базата на печелившите компании е широка. В Лондон FTSE100 се покачва с 0.32% до 5676 пункта, в Париж CAC40 отбелязва ръст от 0.38% до 3778 пункта, а във Франкфурт DAX добавя 0.30% до 6310 пункта.

Сред най-силно представящите се компании е евтиният самолетен превозвач easyJet, който поскъпна с 4.4% в Лондон, след като се разбра, че спорът между големите акционери в компанията и собственикът на търговската марка е разрешен.

В Париж денят е добър за Renault, като автомобилостроителите добавиха 1.6%. В DAX напред излиза Volkswagen.

8:34 часа

Опасността Западните икономики да подновят политиките си по валутно охлабване води до нежелан ръст на ликвидността в Азия. Акциите в региона ще поскъпват заради притока на пари, тъй като регулаторивните органи показват по-малка склонност да контролират бума на акциите на фондовите пазари по сравнение с други класове активи – коментира MarketWatch.

Стабилно се повишават индексите в Шанхай и Хонконг, като водещият индекс на китайските акции CSI300 расте с 2.39% до 2938 пункта, а Hang Seng се покачва с 1.23% до 23 227 пункта. Също и борсата в Сидни отбелязва леко покачване. Днес най-силно поскъпват акциите на ресурсните компании. Борсата в Токио не работи заради официален празник. В петък водещият индекс Nikkei 225 се понижи с 0.99% до 9589 пункта.

Коментарът на специалистите продължава с опасността ръстът в цените на акциите в непосредствено бъдеще да заблуди инвеститорите и те да не се съобразят с реални рискове като инфлация и рязък внезапен обрат в ликвидните потоци /какъвто бе случатя с Азиатските кризи на 1990-те/.

Проблемът на правителствата и централните банки в Азия е, че всъщност никой не желае тези пари – коментират стратегически анализатори. „На практика сме въвлечени в гигантска игра 'предай нататък', като централните банки навсякъде по света печатат в опит да предотвратят дефлация, а получател въпреки желанието й е Азия /без Япония/“.

Стремейки се да спрат ръста в сектора на недвижимите имоти, както и подчинявайки доставката на суровини и гурива на дългосрочна политическа стратегия, правителствата ще оставят сравнително с по-малък надзор фондовите пазари и е възможно цената на акциите там да избухне.