Държавният дълг на Бразилия е на крачка от това да се превърне в дългов боклук, след Standard & Poor's понижи оценката си за него с една степен, до BBB - , позовавайки се на "фискална нестабилност", лошо управление на икономиката и еднократни трикове за изглаждане на публичните сметки. Освен това рейтинговата агенция предупреди за увеличаване на търговския дефицит и слаб икономически растеж за години напред.

 

От BNP Paribas посочват пред The Telegraph, че бившият любимец на квартета БРИК се взира "надолу в дулото на рецесията".

 

Икономиката на Бразилия избегна падането с отскок през четвъртото тримесечие на 2013 г., но през тази година отново пое надолу. Цените на имотите падат, а лихвените нива се покачват. Наемите се понижиха с 15% в Сао Пауло през миналата година.

 

След десетилетие на небивал просперитет, изглежда Бразилия е на път към спукването на пазарен балон, при което, според анализаторите, е много вероятно реалът да се срине с 40% спрямо долара, докато системата бъде прочистена от крайностите.

 

Не само Бразилия, но и Русия и Турция са на ръба на рецесията, след затягането на паричната политика, за да защитят своите валути. Всички пренебрегвани реформи по време на годините на бума сега изглеждат спешни и неизбежни. В Бразилия имотният пазар губи равновесие, в Русия масово се отнемат лицензи на банки, а в Турция вътрешното потребление е под натиск, който води до неспирни протести срещу държавата.

 

Бразилските власти отхвърлиха опасенията на S&P's като напълно "неоснователни", настоявайки, че страната разполага с първичен бюджетен излишък в размер на 1.9% от БВП - един от най-високите в света.

 

Според S&P's обаче на Бразилия й предстои да усети пълното въздействие на ръст от 350 базисни пункта на лихвените проценти.

 

В същото време не изглежда много вероятно скоро да има нов бум на цените на суровините, на фона на забавянето на икономиката на Китай.

 

Бразилската индустрия почти не е помръднала от 2008 г. насам, докато кредитирането за частния сектор е скочило с над 40 проценти пункта от БВП в рамките на последното десетилетие, движение, което обикновено е предвестник на банкови кризи в развиващите се пазари.

 

Поуките от историята са зловещи. Икономическият срив е особено болезнен, когато кредитирането е финансирано със заемни средства от чужбина, деноминирани в чужда валута, както в Бразилия.

 

Рискът за Бразилия е, че тя ще остане заседнала в "капана на средните доходи" и за пореден път ще се провали в опита да се превърне в развита страна.


Основната причина е нежеланието на политиците да прокарат радикални реформи по време на бума на икономиката и да премахнат пречките пред инвестициите.