Президентът на Бразилия Дилма Русеф се срещна с президента на САЩ Барак Обама, за да разговарят за монетарните политики на големите страни, които според нея наливат масло в огъня на валутните войни, съобщава Financial Times

Русеф е на мнение, че с програми като количествените улеснения в Америка и LTRO на Европейската централна банка, богатите икономики изкуствено правят валутата си по-евтина. По този начин се постига позитивен ефект за компаниите - износителки, тъй като техният експорт става по-изгоден, но за сметка на продукцията от държави като Бразилия. Това е естеството на валутните войни според Русеф. Те са като цунами, което повлича развиващите се пазари, прави скъпи техните валути и превръща техните индустрии в неконкурентоспособни, казва президентът на Бразилия.

Подобни оплаквания тя направи пред германският канцлер Ангела Меркел по време на визитата си в Германия миналия месец. Русеф адресира проблема дори до Световната търговска организация и се очаква, че на следващата среща темата ще бъде дискутирана.

Според анализаторите усилията на Русеф в тази насока засега не водят до заплахи за статуковото. Но ако Бразилия успее да убеди САЩ в наличието на валутни войни, това ще бъде морална победа за Бразилия. Обръща се внимание и на това, че двете държави имат интерес от обща позиция по отношение на Китай, който също полага значителни усилия да държи юана евтин.