Нашенци горят при нова, хитра измама на Острова. Крадци на лични данни източват кредитни карти чрез имейл.

„Получих на електронната си поща писмо от Данъчната служба на Великобритания (HM Revenue & Customs), в което властите ме уведомяваха, че имат да ми връщат 400 лири.

В писмото, което изглеждаше съвсем като истинско с логото и адреса на данъчните, имаше линк, в който да си вкарам детайлите на кредитната карта, за да ми преведат парите по-бързо”, разказва Сергей Наумов, който е един от измамените, цитиран от „Монитор”.

Спамът е актуален в този период от годината, защото много от самонаетите лица декларират доходите си и плащат данъците си през април, когато приключва счетоводната година на острова.

Понеже по правило изчисленията се правят от самото лице, в много случаи работниците надплащат данъци и могат да си поискат разликата обратно от държавата. Това е законно, прави се често и обикновено сумите са под 1000 лири. Поради тази причина измамниците жънат успех.

След като Сергей споделил за имейла с познати и приятели във Великобритания, се оказало, че и други хора са били жертва на измама, а един от тях се полакомил, въвел данните на картата си и се простил с 3000 лири.

Сумата вероятно ще бъде възстановена от банката заради доказаната измама, но това ще отнеме дълго време и тромави, бюрократични процедури, твърдят финансови експерти.