Европейската комисия предявява пред Съда на ЕС иск срещу България за незаконните сметища в страната по препоръка на комисаря по околната среда Янез Поточник. Това съобщава комисията на сайта си.

ЕК изразява загриженост, че България не защитава своите граждани от последиците от лошото управление на отпадъците. Въпреки досегашните предупреждения от страна на Комисията много български депа за отпадъци все още функционират в нарушение на законодателството на ЕС в областта на отпадъците и тяхното депониране, което представлява сериозен риск за здравето на хората и за околната среда.

В Директивата относно депонирането на отпадъци се изисква установяването на стандарти за депата, за да се предотвратят неблагоприятните последствия за здравето на човека, водите, почвата и въздуха, се допълва в съобщението.

Там се казва още, че макар българските органи да признават съществуването на проблема и да се опитват да се справят с него, необходимите мерки за премахване на депата все още не са предприети и много от тези депа все още са в експлоатация в нарушение на законодателството на ЕС в областта на отпадъците.

Съгласно Директивата относно депонирането на отпадъци съществуващите депа не могат да продължават да функционират след 16 юли 2009 г., освен ако не са в съответствие със законодателството на ЕС.