След банките, рейтинговите агенции и спекулативните фондове Европейската комисия насочва вниманието си към одиторския сектор, който иска да види по-независим и в по-малка степен доминиран от няколко главни действащи лица, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Малко хора съзряха, че се задава финансовата криза, и одиторските компании не бяха по-далновидни от другите. А именно те трябва да са на първа линия, защото проверяват сметките на най-големите банки", заяви еврокомисарят по финансовите услуги Мишел Барние.

Брюксел се безпокои най-вече от доминиращото положение на т. нар. голяма четворка: Делойт (Deloitte), Ърнст енд Янг (Ernst and Yang), Кей Пи Ем Джи (KPMG) и ПрайсУотърхаусКупърс (PriceWaterhouseCoopers). Те владеят около 90 на сто от пазара в ЕС за одит на дружества, чиито акциите се търгуват на борсата, и дори 99 на сто във Великобритания. "Дали е напълно здравословно да имаме такъв олигопол?", пита риторично Барние.

"Според нас подобна концентрация крие систематични рискове", подчерта еврокомисарят. "Ако утре една от голямата четворка фалира е трудно да си предсдтавим какво ще се случи с 20-25 на сто от компаниите, които са й клиентки", каза еврокомисарят за финансовите услуги.

За да бъдат ограничени рисковете, Брюксел предлага да се поиска от големите одиторски компании своеобразно "завещание", регулиращо ликвидирането им в случай на фалит или да се въведат повсеместно "общи одити", но и да се отвори повече одиторският пазар за конкуренцията.

Одиторските компании проверяват и сертифицират сметките на компаниите. Те са призвани "да предоставят гаранции за истинността на финансовото здраве на дружествата", се припомня в "зелена книга" по темата, представена днес в Брюксел.