Грешка на трейдър или необявено освобождаване на петролен резерв бе причината за необичайните колебания в цената на петрола вчера? Това търсят да разберат участниците на пазара, които наблюдаваха няколко нетипични неща в американската сесия късно снощи българско време.

 

В отсъствието на каквито и да било новини, които имат потенциал да повлияят върху цената на суровината, около 14 часа следобед, северноамериканско време, фючърсите за доставка на лек американски петрол през октомври спадна с около $ 3 за барел. Почти веднага след това цената се върна обратно към равнището от около $ 96 за барел, където се намира и в момента.

 

Това не се случва често на пазара на суровини, макар инвеститорите да наблюдават подобни движения на борсите за акции. При стоките като петрола влияние оказват малко по-различни фактори, като например геополитическите новини или дори слухове, като ефектът им върху цените идва далеч преди тези информации да са плъзнали по новинарските сайтове по целия свят, обръща внимание The Wall Street Journal. Ето защо те намират, че е странен снощния скок в цената на петрола.

 

 

Източник: CME Group

 

Пред изданието трейдъри коментират, че колебанието на цената с $ 3 е съвпаднало едновременно с появата на голям обем контракти на пазара. Изведнъж в Nymex заявките са достигнали до 13 хил. контракта, което навява съмнение, че в случая се касае за брокерска грешка.

 

Друга възможност може да бъде деблокиране на количества петрол от стратегическия резерв на САЩ. Това също би могло да е причина за изсипването на контрактите на пазара и за голямата динамика в цената за кратък период от време.

 

Трейдърите обръщат внимание и върху онова, което се случи на валутните пазари по време на тези движения при петрола. В този момент еврото се бе отдръпнало от достигнатите върхове към долара под $ 1.31. В същото време цената на петрола коригира с $ 3 за барел. След нормализиране на търговията с петрол, еврото отново се връща на нивото от $ 1.31 и се търгува почти без съществени изменения към долара.

 

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!