С гласовете на БСП и ДПС парламентът попълни състава на Сметната палата, въпреки острите възражения на ГЕРБ.

Дебатите по избора продължиха близо три часа. В одитния орган влизат Горица Грънчарова-Кожарева, Дилета Касабова-Токатлиян, Евгения Пенкова-Панталеева, Ширин Исмаил, Златина Русева, Мустафа Занков, Стефка Михайлова и Тома Дончев. Те ще имат мандат от седем години.

Очаквано по време на дискусията от ГЕРБ се възпротивиха на попълването на състава на Сметната палата в "12 без 5" и призоваха кандидатите сами да се оттеглят.

Позицията им беше подкрепена от депутата на БСП Георги Кадиев, който апелира към колегите си от левицата да не гласуват седемгодишния мандат на членовете на одитиращия орган в последните дни на кабинета „Орешарски".

От БСП пък излязоха с позицията, че ако не бъде запълнен съставът на Сметната палата, провеждането на изборите остава под въпрос.

Менда Стоянова от ГЕРБ заяви, че управляващите са "концентрирали максимална власт в ръцете на членовете на Сметната палата, заменили са я с тяхната колективна анонимност и колективна безотговорност при вземане на решения, с липса на прозрачност, с възможност за вземане на решения под партиен натиск и за изпълнение на партийни поръчки".

 

От своя страна Георги Кадиев от БСП призова колегите си да не подкрепят гласуването на състава на Сметната полата. Той изтъкна, че вчера на пленума на Националния съвет на партията е изказал ясно позицията си и счита, че не е добре за мандат от седем години на ръководството на една институция да се гласува в настоящия момент. "Не се гласуват седемгодишни мандати, когато след два дни очакваме оставка на правителството", категоричен е Кадиев.