Бум на автотуристи от съседните държави и Централна Европа догодина очакват от бранша. Това каза шефът на хотелиерската организация Благой Рагин. Тези летуващи са по-заможни и се предвижват с колите, затова трябва спешно да се осигурят паркоместа за тях, настоя Рагин.

Почивката на родното Черноморие вероятно ще ни излизат по-скъпо. Следващата година вероятно ще има увеличение на цените в туризма с 7-8 процента. Причините за това обясни шефът на хотелиерската асоциация Благой Рагин. Той заяви, че разходите за издръжка на обектите като тези за ток, вода, храни, стават по-високи, като скокът е с 4-5 процента в сравнение с юли миналата година. Според него ръстът в туризма през юли е могло да достигне до 7-8 процента, но по оценки атентатът в Бургас е отнел три на сто от очакваното увеличение в броя на летовниците. Според него това ще бъде наваксано през август.

Въпреки кризата обаче от бранша очакват по-заможни туристи догодина. „Очакваме бум на автотуристите от Сърбия, Македония, Румъния и България. Трябва спешно да се мисли къде и при какви условия ще паркират", каза Рагин.

Той настоя държавата да предприеме мерки, които да компенсират отлива на гръцки туристи през настоящия зимен сезон заради кризата в съседната ни държава. „Искаме като антикризисна мярка пет- или десет годишни визи за турци, руснаци, украинци и белоруси", коментира председателят на БХРА.

Около 300 000-400 000 души работят в сферата на туризма като заплатите в зависимост от длъжността варират между 400 и 2000 лева. През следващия летен сезон няма да има увеличение на възнагражденията в сектора.