Йежи Бузек е първият председател на Европейския парламент от Източна Европа. Той е бил премиер на Полша и депутат в парламента от 1997 до 2001. През 1997 започва преговорите за влизане на страната в Европейския съюз, по време на неговото управление тя влиза в  НАТО. Бузек е бил член на профсъюза "Солидарност" от 1980 и участва в тайни регионални и национални структури на съюза. Член е на Европейския парламент от 2004 година. Той беше в България за националния празник и даде интервю за предаването на Дарик "Европа сега".

Г-н Бузек, европейските депутати увеличиха с 1500 евро на месец парите, които получават за заплащане на асистенти. Не се ли опасявате, че това няма да се хареса на хората, особено по време на криза:

Както знаете, Европейският парламент сега е отговорен за цялото европейско законодателство, което досега не беше така. Имаме два пъти повече работа от преди. Имаме нужда от подкрепа. Това не са пари за депутатите, а за помощници и сътрудници. Трябва да се подготвя два пъти повече законодателство, отколкото сега. От тази гледна точка, ако искаме да имаме добро европейско законодателство трябва да имаме депутати, които да го направят. В обратния случаи законодателството няма да бъде добро. И мислейки за нашите граждани ние трябва да
 направим това.

Групата на зелените в Европейския парламент иска България да използва 120 милиона евро от компенсациите за затворените блоковев Козлодуй за вероятно начало на строителство на хранилище за ядрени отпадъци. Какво ще стане, ако България откаже да харчи парите за това?

Европейският съюз предлага да даде 180 милиона евро за изваждане от експлоатация на реактори III и IV в Козлодуй. Ние приготвяме и 120 милиона за инвестиране в проучване на енергийни източни. Това обаче все още не е решено, само се обсъжда в Европейския парламент. Лично аз поддържам това мнение, но трябва да чуем всички гледни точки и след това да вземем решението.

Възможно ли е, дори и в далечно бъдеще, Европейският парламент да поиска България да затвори и останалите блокове в Козлодуй?

Възможно е, но е много трудно да се каже. Сега се прави сериозно проучване в комисията за индустрия и енергетика. Ние проверяваме всички технически въпроси и финансови възможности. Трябва да изчакаме още няколко седмици, за да се вземе решението за III и IV блок.

Както знаете, САЩ може да поискат да разположат елементи от ракетния щит в България, а Москва настоя София да разговаря не само с Вашингтон, но и с нея. Какво бихте препоръчали вие?

Това е двустранен въпрос между България и САЩ...

Но стана тристранен, с намесата на Русия.

Да, но България ще реши как да се развият нещата. Като председател на Европейския парламент аз не взимам отношение. Решението трябва да бъде взето от националните власти. В случая решаващи са българските власти.

Окуражихте България за влизане в еврозоната, обявихте, че скоро може да се присъедини и към страните от Шенген. Но не се ли опасявате, че след като влезе в тези зони тя може да покаже лоши резултати, както след влизането в Европейския съюз?

Не мисля, че това, което казвате, е вярно. Това не е така. България показа доста добри резултати след приемането й в Европейския съюз. Имате много нисък бюджетен дефицит и дори балансиран бюджет, което е много добър резултат. Смятам, че ще бъдете готови да влезете в еврозоната през 2013 като пълноправен член. Разбира се, необходимо е да влезете и в Шенген.

Европейският парламент ще обсъди ли възможността в бъдеще Европейската комисия да се гласува комисар по комисар, а не както сега, защото имаше проблеми с кандидатурата на Румяна Желева?

Смятам, че сегашната процедура беше доста добра, тя е написана в договора и е демократична.

Що се отнася до лошия език на депутата Майкъл Фаридж, когото вие глобихте, смятате ли да поискате промяна на процедурата за налагане на санкции?

Не смятам, че е необходимо да сепроменя процедурата. Става въпрос за свободата на словото на всеки в Европейския парламент, включително и на г-н Фаридж. Но не е допустимо да се говори срещу честта на някой друг, защото когато започваме да обиждаме друг човек, се слага край на свободата на словото. Заради това наложих сериозно наказание на г-н Фаридж. Първо му предложих да се извини на всички, които обиди, но той отказа. Заради това беше необходимо да го накажа, защото това е много сериозно нарушение на правилата.

Това ли е най-тежкото наказание,  което можете да наложите?

Това е най-тежкото наказание.

Казахте, че Украйна в бъдеще може да започне процедура да кандидатства за приемане в Европейския съюз. А може ли да видим Турция, дори и в далечно бъдеще, също част от съюза?

Европейският съюз е отворен за разширяване, казано общо. Но е важно да се изпълнят всички европейски критерии. В България знаете много добре колко е трудно да се изпълнят критериите от Копенхаген. За Турция е трудно да ги изпълни, тя чака, Европейския съюз също чака разрешаването на някои проблеми. Да кажем, най-малкото трябва да се разреши проблемът с Кипър. Много е трудно да се каже кога ще приключат преговорите ни с Турция. А за Украйна - разбира се, тя е европейска страна, но днес въобще не е готова да бъде член на Европейския съюз.

Трябва да се проведат много реформи преди да започне обсъждането на бъдещо членство на Украйна в Европейския съюз.

Вашата лекция в София беше за Европа и свободата. Достатъчно свободна ли е вче Европа?

Пристигнах в България в необикновен ден - вашият национален празник и съм много горд, че съм с вас сега. Взех участие в тържествата послучай важния за всички празник. Поздрави на всички ваши слушатели и на останалите българи. Бих искал да подчертая, че в нашите страни знаем какво е свободата. Живели сме под окупация, под диктаторски режим, а сега сме свободни, сторим демокрацията. Това е много добре време за нас, което сме чакали от векове.

Няма нови и стари членове в Европейския съюз. Всички сме отговорни. България е в Европейския съюз от три години, което означава, че с всяка изминала година тя става все по-стар член. Вероятно ще разширим съюза с Хърватия и може би с Исландия, както и с други държави, така че вие ще бъде вече стара държава-членка. Нашите страни все още имат нужда от подкрепа, но в Европейския съюз има солидарност. Най-важното послание, което нося в София от Брюксел на вашия национален празник е - солидарност в Европейския съюз, солидарност за нашето общо бъдеще.