Децата ни са най-неориентираните в света. Те не могат да решават елементарни практически задачи, свързани с преодоляване на проблеми от всекидневието. Това показват резултатите от авторитетния международен тест PISА и съвсем не са първоаприлска шега, а тревожна констатация, заяви министърът на образованието проф. Анелия Клисарова, цитирана от "Монитор". 

С него се оценява възможността за справяне с житейски ситуации. Изследването не е свързано с нито един учебен предмет, а със способността на младежите да решават проблеми от личен и обществен характер, свързани с една или друга житейска ситуация.

От него става ясно, че по липсата на логика, съобразителност и умения българчетата са на опашката, по-зле са само колумбийчетата. 

Българските ученици не притежават в достатъчна степен познавателни умения, за да разберат и решат житейски проблеми, при които начинът за намиране на решение не е достатъчно ясен, е заключението на експерти от Министерството на образованието и науката (МОН). Това поставя нашенчетата в дъното на класацията - на 43-то място от 44 държави участнички. 

Тестът е проведен сред 2122 българчета, навършили 15 години, от 186 училища в страната. Общият им резултат е 402 точки, което е със 100 точки под средното равнище и за Европа, и за света. Под нас е само Колумбия, от която ни делят едва 3 точки. Най-оправни в живота се оказват тийнейджърите в Сингапур. Техният резултат е 562 точки. Те са следвани от връстниците си в Корея, Япония, Канада, Австралия и Финландия. 

Независимо от ниските резултати на теста PISA се оказва, че момичетата са по-находчиви и по-оправни от момчетата, посочи шефката на Центъра за контрол и оценка на качеството Неда Кристанова. 

Анализът показва, че само една трета от младежите могат да се справят в реална житейска ситуация. 23 на сто могат да се оправят някак си. Едва 0,2 на сто са тези, които могат да решат лични или общественозначими проблеми. Същевременно учениците от профилираните гимназии са получили по 100 точки повече от учениците в средните общообразователни и професионалните училища. По 100 точки повече имат и тези с компютър вкъщи.