Наследници на несметното богатство на Рокфелер в свищовското село Ореш не знаят, че съдът в САЩ е приел за разглеждане иска им за 2.5 милиарда долара, които си търсят от повече от половин век.

Недоумяват и кой е могъл да внесе 250 000 долара държавна такса пред Федералния съд, за да започне проучване. Нямат представа и кои 32-ма от тях се готвят да водят съдебната битка зад океана, пише „24 часа“.

Захари Йозов е съпруг на една от четиримата живи внуци на емигранта Иван Чорбаджийозов – Анка, която с още поне 100-тина внуци и правнуци на гурбетчията, пръснати из Северна България, имат право на мистичното имане, получено след брака на дядо им с племенницата на Рокфелер Жаклин Кларк Фелер.

Тя не помни дядо си, защото се споминал през 1938 г., а внучката се родила 3 години по-късно, но според родата след смъртта на щатската си съпруга той се оказал собственик на златни мини в Америка и Южна Африка, 7 хотела в Ню Йорк и 6 в Чикаго, автопаркове и милиони долари в банки.

74-годишната онкоболна Анка отдавна е отписала милиардите. Последно преди 1-2 години пенсионираните учители били дали удостоверения за наследници на братовчедката от Белене Катя Кърчева, но не знаят тя да е постигнала напредък с търсенето на наследството.

Преди това от средата на 90-те години на миналия век да движи делата на фамилията по богатството бил упълномощен Захари. Той е убеден, че дълги години от САЩ редовно изпращали до България полагащата им се част от лихвите и рентите от милионите долари и недвижимостите. Тези пари обаче така и не стигнали до получателя, защото приближени на ДС харчели наследството на Рокфелер.

Говорело се, че дори Огнян Дойнов и Луканов се представяли за наследници и теглили от банковите сметки на дядо Иван.

В търсене на задграничното богатство потомците ходили при главния прокурор Иван Татарчев, три пъти при президента Желев, министри на финансите в няколко правителства и банкови надзорници.

Правнук на Чорбаджийозов се срещнал и със Симеон по времето на неговото управление. Царят казал на наследника, че знае за проблема на свищовската фамилия и отсякъл: „У нас пари няма да видите. Нека един да иде зад граница и оттам да действа“.

Това обаче не се случило, защото всички били бедни хора и нямало кой да финансира подобно начинание.

Междувременно и документите, внасяни с надежда пред консулски отдели, външно министерство, партийни функционери и юристи изчезнали.

Според хора от Белене Екатерина Кърчева е наела адвокати, за да стигне до милионите на Чорбаджийозов, емигрирал в САЩ в началото на миналия век.