Над 20 000 лева са събрани до момента в откритата от Българския Червен кръст (БЧК) банкова сметка за набиране на средства за подпомагане на пострадалите в Япония вследствие на земетресението и последвалото цунами.

Това каза председателят на Българския Червен кръст Христо Григоров. Сметката бе открита на 15 март и първоначално бе захранена с 12 000 лева от БЧК.

Христо Григоров каза, че всеки ден в сметката постъпват суми. Според него с откриването и на SMS-линията 1255, по която също се събират средства за помощ за Япония, много от хората, които искат да дарят средства ще бъдат улеснени и така ще се събере по-голяма сума.

Всеки ден в Червения кръст получаваме от цяла България обаждания с желание на различни хора да приемат в домовете си дечица и други хора от Япония.

Той допълни, че БЧК има подготвени аварийни екипи, които могат да окажат помощ в Япония на терен. Според него обаче това вероятно няма да се наложи.

„Светът се мобилизира и помага и мисля, че няма да се наложи да изпращаме екипи за помощ в Япония. Те ще се справят”, каза председателят на БЧК. Агенция Фокус