България е 19-а в Европейския съюз по цени на тока за домакинствата. Това е показало изчисление на експертите в Института за енергиен мениджмънт, при което е отчетена разликата между доходите у нас и средноевропейските чрез паритета на покупателната способност.

Пресметната по този начин цената за бита у нас излиза 18,08 евроцента (35,3 стотинки) за киловатчас при 19,7 евроцента (38,5 стотинки) средно за Европейския съюз. Така еленергията у нас се оказва с 8,2% по-евтина от средната в общността, или с малко над 3 стотинки за киловатчас.

Иначе, ако тарифите се сравняват номинално, без да се отчита колко еленергия може да си позволи средният българин с доходите си, то

токът у нас излиза 2 пъти по-евтин от европейския

Това изследване тотално се различава от друго подобно, оповестено преди седмица от Асоциацията на българските енергийни агенции. Според него българинът плаща 2,4 пъти по-скъпо от американеца, а в сравнение със средното ниво за ЕС – с 59% повече.

Макроексперти обясниха, че всичко зависи спрямо каква кошница от стоки и услуги се прави изчислението и вероятно оттам идва голямата разлика.

Независимо от цените сметките за ток и парно винаги се виждат солени на българите, особено в началото на зимата. Само 6 дни студ в началото на октомври

е вдигнало консумацията в Югоизточна България с 15%

в Западна – с 15-17%, а в Североизточна България – с 21 на сто. Това съобщиха шефове от ЕВН, ЧЕЗ и „Енерго-Про” в сутрешния блок на ТВ7.

Те не се ангажираха как това ще се отрази на сметките за консумацията през октомври, но изнесоха данни за септември. Според тях сметките на територията  на ЕВН са с 12,8% по-ниски като тук се включват двете намаления на цената през март и август с общо 10,5% и спадналата с 2,3 на сто консумация.

При ЧЕЗ намалението на сметките е с 11%, а при „Енерго-Про” – с 15 на сто.

От ЕРП-тата коментираха и законовите промени, които предстои да бъдат приети от Народното събрание. С тях на клиентите няма да може да бъде спиран токът за две неплатени сметки, ако са до 155 лв.

От енергодружествата смятат, че ако това бъде въведено, на тях ще им се наложи да теглят кредити или да получават заеми от компаниите майки, за да се справят финансово.

Пак по техни сметки, за да се постигне у нас европейско качество на тока, са необходими инвестиции от 733 млн. лв. - по 300 млн. лв. за „Енерго-Про” и ЧЕЗ и по 133 млн. лв. на година за ЕВН.

От ЧЕЗ обявиха, че синоптичните прогнози са за същата или малко по-студена зима. Което според тях след 10% намаление на тока в сравнение с миналата зима, не би трябвало да доведе до по-високи сметки.