Основното предизвикателство пред либийското общество ще бъде преодоляването на различията между източната и западната част на страната, включително що се отнася до оценката за миналото. Трябва да излезе наяве истината за съдебния процес срещу българските медици, заяви министърът на външните работи Николай Младенов на днешния Съвет "Външни отношения" (СВО) в Брюксел. Това съобщи пресцентърът на министерството на външните работи. Николай Младенов обяви, че по целия този комплекс от въпроси през декември в София ще се състои конференция за това как Централна и Източна Европа осмислят тоталитарното си минало. Техният опит ще бъде представен пред участници от Близкия Изток и Северна Африка, в това число и от Либия.

Събитията в Южното Средиземноморие и по-конкретно в Либия, Тунис и Сирия бяха акцент в днешния СВО. За Либия външният министър Николай Младенов изтъкна, че ЕС следва да продължи подкрепата си на базата на следните ясни принципи - отговорност за процесите в самата Либия, координация на международното съдействие при водеща роля на ООН. Българският външен министър открои две сфери, в които е необходимо да се окаже спешно съдействие на Либия - сигурността и здравната система. Той изтъкна готовността на България да окаже подкрепа в здравеопазването.

За Сирия Николай Младенов призова за още по-тясно сътрудничество със страните от Персийския залив, както и за консултации с Арабската лига.

За Афганистан българският външен министър изказа подкрепа за усилията на Германия за организиране на Бонската конференция на 5 декември . Той припомни заключенията на конференцията от Кабул и обърна внимание върху необходимостта афганистанското правителство да поеме своята отговорност за използването на предоставената помощ, а също така да укрепи цялостно доверието към себе си. България застана зад удължаване мандата на EUPOL до 2014 г. и подкрепи подписването на Споразумение за партньорство и сътрудничество с Афганистан. Министър Младенов открои помощта, която България оказва на Афганистан по линия на ЕС, на НАТО и на участието си в Доверителния фонд за Афганистан.

По-рано днес министър Младенов участва в работна закуска на Групата за Европейско действие по Молдова, където бе дадена подкрепа за европейската перспектива на страната. Николай Младенов се застъпи за започване на преговори по създаване на Дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия /DCFTA/, което да е част от бъдещо Споразумение за асоцииране на Молдова към ЕС. Той подчерта необходимостта до края на годината да бъдат възобновени преговорите във формат "5+2" по Приднестровието, за да се върви към трайно урегулиране на този въпрос.

Довечера предстои участие на Николай Младенов във Форум на високо ниво по политиката на разширяване, по инициатива на министрите на външните работи на Полша и на Швеция - Шикорски и Билд. Целта на форума е да се обсъдят мерки за ускоряване на разширяването, за да се избегне рискът то да изостане на заден план заради други актуални проблеми.