Министърът на финансите Симеон Дянков е информирал президента на Европейската централна банка /ЕЦБ/ Жан-Клод Трише на среща в рамките на ЕКОФИН за позитивната оценка, която България получи за Конвергентната си програма, съобщиха от Министерството на финансите.

Дянков е информирал Трише за мерките, които страната ни предприема за преодоляване на кризата, както и стъпките, които се очаква да доведат до възстановяване на българската икономика.

В края на разговора двамата са се разбрали през май министър Дянков да направи работно посещение във Франкфурт, където се намира централата на ЕЦБ.

Междувременно, след работната закуска на финансовите министри от групата на Европейската народна партия финансовият министър е заявил, че след положителната оценка на Конвергентната програма, България продължава да гледа към ERM ІІ.

Още след излизането на оценката вчера той продължи да лобира за приемането на страната в поредица от срещи със свои колеги в рамките на заседанието на ЕКОФИН, допълват от финансовото ведомство.

Вече съм информирал почти всички колеги да са спокойни за това, което става в България. След положителната оценка от ЕК минаваме на съвсем друг етап на разговорите. Преди това обаче е важно през май да пристигнат представителите на Европейската комисия и да ги убедим, че предприемаме необходимите мерки, коментира още финансовият министър.

В рамките на работната закуска министрите са обсъждали и резултатите от научно изследване, поръчано от Европейската комидсия и ЕКОФИН на професора от Харвард Алберто Алесиньо.

Темата на изследването е „Как се излиза от финансови кризи?”.

Изследването, което обхваща последните 25 години, е имало за цел да проучи дали да се води рестриктивна финансова политика или да се води по-лека финансова политика от гледна точка на увеличаване на данъци.

В изказването си за това какво са правили правителствата не само в Европа, но и в целия свят по време на кризи, пред финансовите министри от ЕКОФИН проф. Алесиньо е посочил, че успешното излизане от криза за държави, в които икономиката е тръгнала по-бързо от средното, в 70% от случаите са били с рестриктивна фискална политика. Те са съкращавали разходи, а не са вдигали данъци.

В 2/3 от случаите е установено, че рестриктивната фискална политика води до растеж след кризата.