България е на първо място в Европейския съюз по скок на производствената инфлация през април. Позицията си делим с Дания и Ирландия, където производителите са вдигнали цените точно толкова, колкото и ние - с 1.1% спрямо предходния месец март. Това показват данните на Евростат, публикувани днес.

Докато нашите стоки поскъпват, в Испания, Швеция и Великобритания цените падат. Дори Гърция отчита понижение на производствената инфлация с 0.2%.

Като цяло, индексът, който мери ръста на цените при производител в еврозоната и Европейския съюз запазва нивото си стабилно. Спрямо миналия април 2011 година цените са скочили с 2.6% в еврозоната и с 2.8% в Европейския съюз.

Зад това поскъпване стои най-вече ръста на  енергийните ресурси с 1.3% и 1.5% за еврозоната и Европейския съюз. Този ръст е довел до поскъпване на цените в енергетиката с 6.8% и 6.6%.

Цените на потребителските стоки са се изменили с 2.4% и 2.8%. При стоките с дълготрайна употреба има нарастване от 2% както за еврозоната, така и за Европейския съюз.