България спечели три медала на Международната олимпиада по химия за ученици, която се проведе във Вашингтон, съобщават ръководителите на отбора. С едно сребърно и две бронзови отличия се завърнаха Петър Каразапрянов, Васил Василев и Христо Рашеев от българския отбор.

Домакин на състезанието бе University of Marylаnd, College Park, MD, където се проведоха и двата състезателни кръга на олимпиадата. На практическия кръг участниците са работили върху две експериментални задачи, а на теоретичния – са решавали 8 задачи от различни съвременни области на химията.

Международната олимпиада по химия е на високо академично ниво. За да повишат знанията си и шансовете си за победа, българите са получили теоретична подготовка, както и умения за експериментална работа с помощта на преподавателите от Факултета по химия и фармация на Софийския университет. Подготовката на медалистите е включвала задълбочени знания в четири различни области на химията – физикохимия, неорганична, аналитична и органична химия.