Проект ЗЕМЕДЕЛСКИ СВЯТ,
Съфинансиран от Европейския съюз, Генерална дирекция Селско стопанство и развитие на селските райони, № на договор АГРИ2011-012

България вече е на земеделската карта на Европа. Това заяви посланикът на страната ни във Франция Марин Райков в предаването „Агросвят” по Дарик. За втори път страната ни се представи с щанд на едно от най-големите световни изложения в сферата на земеделието в Париж. „Франция е една от страните, които дават тон в сектора на земеделието днес. Участието на България на салона в Париж е изключително важно, защото това поставя България на земеделската карта на Европа. За българските производители се отдава възможност да участват в този голям пазар”, категоричен бе посланик Райков.

Българският трикольор – на земеделската карта на Европа

Посланик Райков даде пример с общи сектори в сферата на земеделието между България и Франция - например животновъдството. „Сътрудничество с Франция в сферата на животновъдството може да помогне изключително много на българските фермери например при расовата селекция на българските стада, начина на структуриране на стопанствата и много други”, категоричен бе българският посланик.

Райков намери и общи сфери в млекопреработвателната промишленост, както и при винопроизводството. „Може да се поучим от опита на Франция при сирената, както и при представянето и налагането на френските вина. Можем да работим заедно, като успеем да наложим и нашата родна продукция”, допълни посланикът.

Безработен фермер няма

Посланик Райков припомни, че хранително-вкусовата промишленост тепърва ще се развива. В световен мащаб има огромен проблем с храните, а ние – европейците и в частност ние българите имаме уникален шанс да стъпим на този широк пазар, категоричен е Райков. Той даде пример с Франция, където секторът непрекъснато се разширява. „Франция всяка година назначава 50 000 нови работници в сектора на земеделието. Там безработица няма”, каза още Райков.

Общи позиции по общата селскостопанска политика?

Франция получава голяма част от директните европейски плащания, но философията на Общата селскостопанска политика е да намерим „общите неща”, категорична бе от своя страна зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова. По думите й в момента текат преговорите за периода от 2014 – 2020 година и все още се обсъждат политиките в сектора, по голяма част от които може да се открият общи позиции и общи интереси за двете страни.

„Ние настояваме за общи правила, но и възможност за гъвкавост на всяка от страните – членки в Европейския съюз. По този начин всяка страна ще може да приложи Общата селскостопанска политика в рамките на собствените си особености”, допълни Боянова.

От своя страна Марин Райков примомни, че страната ни трябва да се пребори за преодоляването на т.нар. „исторически подход на преките плащания”. „Ние системно убеждаваме нашите френски партньори, че не може българският земеделски производител да бъде поставен на толкова различни условия спрямо френския”, категоричен бе посланикът ни във Франция.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз, Генерална дирекция Селско стопанство и развитие на селските райони. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Дарик Радио  АД и по-никакъв начин не може да се приеме, че отразява становището на ЕС или генералната дирекция. Европейската комисия не носи никаква отговорност към  ползвателите на информацията от документа.