Българите са изхарчили над 11 млн. евро за покупки с карти Visa в чужбина около Великден. Това става ясно от данните на Visa Европа за периода от 19 април до 6 май 2014 г.

 

Най-предпочитаната дестинация от българите за Великденските и майските празници през тази година е Италия.

 

Там родните потребители са похарчили над 1.5 милиона евро с карти Visa. Тази сума е по-висока в сравнение с всички останали държави в света, а броят на покупките, с който е достигната, надхвърля 15 000.

 

В сравнение с 2013 г., тези цифри отчитат 19% ръст в общия потребителски разход на българите и 15% увеличение в броя на осъществените от тях покупки. Сред топ дестинациите се нареждат още Гърция, Франция, Турция и Великобритания.

 

Гърция е на второ място като най-предпочитана дестинация за Великденските празници с над 8 500 транзакции с български карти Visa и общ потребителски разход повече от 895 хил. евро.

 

Във Франция са обработени над 13 хил. транзакции на стойност, надхвърляща 882 хил. евро. Най-висок брой покупки от българите с карти Visa е регистриран във Великобритания – почти 24 000, а общата стойност на средствата изхарчени там надхвърля 790 хил. евро.

 

В съседна Турция българите са направили близо 8 000 покупки на обща стойност от 585 хил. евро, което съставлява ръст от над 30% в общия потребителски разход и 29% в броя на направените покупки в сравнение с предходната година.