Ограничен брой научно потвърдени доказателства сочат, че имиграционният поток от български и румънски граждани оказва въздействие на британската социална система.

Всъщност мигрантите от ЕС2 и ЕС8 (България, Румъния и 8-те нови членки на ЕС от 2004) са по-малко склонни да източват помощи спрямо останалите чуждестранни групи на "Острова" и ако го правят, то имат претенции да получават детски надбавки.

Това гласи заключението на новото проучване, поръчано от външното министерство в Лондон по повод необоснованите опасения за бъдещи имигрантски "вълни" към "Албиона".

Документът опровергава и премиера Дейвид Камерън, според когото тълпи от български и румънски имигранти ще залеят страната, след като през януари 2014 г. отпаднат ограниченията за свободно движение на работната сила.

Официалното становище на доклада е, че Великобритания не е предпочитана дестинация от гражданите на двете балкански държави, които обмислят да напуснат родината си.

Въпреки това текстът допуска, че е напълно възможно това да се измени при бъдещи промени на европейския икономически климат. Но на практика потокът от България и Румъния в посока "Острова" вече се случи.

По тази причина "ние смятаме, че съществуващите фактори както ще окуражават, така и ще обезсърчават миграцията" към страната, отбелязват експертите от Националния институт за социални и икономически проучвания в Лондон (НИСИП).

Макар да не могат да дадат конкретни числа за броя на потенциалните имигранти към Великобритания, специалистите сочат Италия и Испания като предпочитани дестинации за българи и румънци.

На трето място експертите поставят Германия. Екипът на НИСИП изтъква още, че хората, които се отправят към Великобритания, ще го направят с цел подобряване на своята квалификация и жизнен стандарт, а не като "туристи", възползващи се от социалната и здравна система на Острова. Най-вероятно те ще са млади хора и ще пристигат сами – поне в началото – така че тяхното въздействие върху социалните услуги ще бъде скромно.

В отговор на резултатите проучването, поръчано от посолството на Великобритания в Букурещ, беше определено от министъра по европейските въпроси Дейвид Лидингтън като допринасящо за избистряне на дебата: "Изследването ще помогне за оформянето на работата на това правителство за изграждане на имиграционна система, която служи на националните интереси".

Духът на проучването контрастира рязко на тона в речта относно имиграцията, изнесена от Дейвид Камерън. В нея премиерът обеща затягане на правилата и ограничаване достъпа на новите емигранти до помощите в социалната сфера, включително общинските жилища.

То също така подкопава твърденията на някои парламентаристи от консервативната партия, според които между 350 000 и 400 000 българи и румънци имат намерение да тръгнат към Великобритания идната година.

Проучването отчита, че броят на пребиваващите на "Острова" към момента българи и румънци е относително нисък – съответно 26 000 и 80 000. В голямата си част те са на възраст под 35 г. и имат малко по-висока квалификация от имигрантите от други части на Европа.