Разплащанията с дебитни и кредитни карти Visa през Apple Pay са достъпни вече и в Европа. Приложението е една от стъпките в мащабния преход от картови пластики към изцяло дигитални разплащания, коментира Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България.

„Мобилните безконтактни разплащания са следващата голяма промяна, която предстои в Европа. Употребата на мобилни устройства расте с всеки изминал ден и несъмнено този тип разплащания бързо ще се превърне в предпочитан метод за осъществяване на ежедневни трансакции, включително и за българите. Навлизането на Apple Pay на Стария континент е една от стъпките в мащабния преход от картови пластики към изцяло дигитални разплащания“, посочва Райчева.

Използването на Apple Pay е изключително лесно и удобно за потребителя. Притежателите на карти избират сметката, с която искат да осъществят своята покупка – например тази, която използват за iTunes или въвеждат друга своя дебитна или кредитна карта Visa. За да осъществи трансакцията на място, потребителят просто доближава своя iPhone до безконтактен терминал, като заедно с това задържа пръста си върху бутона на устройството Touch ID.

Когато дебитна или кредитна Visa карта бъде добавена към Apple Pay, същинските данни на картата не се запазват никъде върху устройството или на сървърите на Apple Pay. Вместо това, Visa Европа използва услугата токенизация определяна като един от най-добрите налични методи за защита на личните данни и превенция на измамите.

Услугата защитава потребителските данни, като заменя информацията за разплащателната сметка, която може да бъде открита върху картовата пластика, с поредица от числа – токени, които могат да бъдат използвани за осъществяване на трансакция, без да се разкриват действителните данни за сметката.

Когато потребителите използват мобилното си устройство, за да платят безконтактно чрез Apple Pay, за осъществяване на трансакцията се генерира уникален еднократен токен, вместо да се използват данните за сметката.

В момента, Apple Pay работи с iPhone 6, iPhone 6 Plus и всички Apple Watch модели. За разплащания чрез мобилни приложения, Apple Pay е съвместим и с Ipad Air 2 и IPAD мини 3.