Трудът в България излиза около 6.5 пъти по-евтин за работодателите, отколкото са средните разходи в ЕС.

Това показват последните данни от сравнително проучване на европейската статистическа служба Евростат, пише "Труд".

Средно за час труд работодателите у нас плащат 3.80 евро. Затова и България държи лидерството в ЕС по ниско заплащане. За сравнение средното ниво за всички държави членки е 24.60 евро.

Всъщност дали сме първи, или последни в Европа зависи от гледната точка, коментира наскоро шефът на Германско-българската индустриално-търговска камара д-р Митко Василев. За бизнесмените е добре, че разходите им за труд са ниски, но за работниците е лошо, защото получават най-малко.

Именно евтиният труд е едно от трите предимства на България като дестинация за бизнес според анкетата на германско-българската камара. Останалите две са атрактивната данъчна система и членството в ЕС.

Най-скъпо за работодателите в ЕС излизат датчаните. Там разходите за заплати, осигуровки и други плащания са 40.30 евро за час.

Статистиците от Евростат са направили и сравнение как са се променили разходите за наемането на служители през последните 10 г. Така средно за ЕС повишението е с 4.80 евро на час спрямо 2004 г., тоест от 19.80 на 24.60 евро. За България информацията е, че разходите да труд преди 10 г. са били 1.60 евро на час. Така те са се удвоили до 3.80 евро, но в абсолютна сума увеличението е с 2.20 евро на час.

Излиза, че България не само че не скъсява изоставането в заплащането от средните нива в ЕС, но дори го увеличава.

Увеличението на харчовете на работодателите у нас в последните 1-2 години дори е още по-ниско. Например за 2014 спрямо 2013 г. ръстът на разходите за труд в България е

с едва 10 цента на час, или 2.7 на сто. Не така е при съседите от Румъния, при които увеличението е с 5.5% за същия период.

В същото време, въпреки евтината работна ръка, само 4 държави в ЕС имат по-ниска заетост от България. У нас 65.1 на сто от трудоспосбоното население между 20 и 64 г. има работа по данните за 2014 г. Този дял е по-малък единствено в Гърция, Хърватия, Испания и Италия.