"Твърденията, че няма нужда от "Белене", защото няма кой да консумира енергията от централата, са несъстоятелни и, ако не злонамерени към страната ни, то най-малкото глупави", посочва на личния си сайт бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

 

В позицията си той подчертава аргументите, с които проектът беше размразен по време на управлението на НДСВ, а именно направените през годините разходи за строителството на "Белене", ръстът на българската икономика през 2002 г., нуждата от енергийна независимост и конкуренцията на подобни проекти в съседни страни.

 

Според него политиците и общественото мнение по темата „Белене” са разделени в продължение на 20 години и това разделение е "по-често емоционално и политически оцветено, отколкото прагматично и подплатено с икономически аргументи и експертни анализи".

Симеон Сакскобургготски подчертава, че атомната енергия не замърсява и не унищожава безвъзвратно изчерпаемите енергийни източници, не зависи от климатичните капризи, стойността на тази енергия е по-ниска, бързо възвръща инвестираното.


„Нашата страна и регионът, в който живеем, нямат друг избор, освен да се развиват. Особено след края на глобалната криза. Нека не забравяме, че кризата означава и възможност. Въпросът е как и колко бързо ще успеем да се възползваме и да си стъпим на краката. Един от ключовите фактори за това е електроенергията”, пише още бившият български премиер.


Сакскобургготски призовава по темата да се говори сериозно, "без спекулации, с повече далновидност и ясни икономически цели и параметри".