С 10 милиона евро ще бъде намалена цената на хидровъзела "Цанков камък", съобщи пред журналисти енергийният министър Трайчо Трайков. Той уточни, че намалението идва от общата цена на частта, която извършва строителният гигант "Алпине бау". Австрийската компания се е отказала от част от ескалационните надбавки, предвидени в договора, обясни Трайков.

Министърът съобщи още, че на заседанието на Министерския съвет тази седмица предстоят сериозни промени в състава на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/. Той отказа да обяви конкретна информация и нито потвърди, нито отрече евентуалната оставка на председателя на комисията Ангел Семерджиев.

Преструктуриране ще има от догодина и в Българския енергиен холдинг. Електроенергийният системен оператор /ЕСО ЕАД/ ще бъде отделен в самостоятелно дружество. Към момента той е част от БЕХ.

Междувременно Върховният административен съд постанови, че лидерът на ДПС Ахмед Доган не е изпаднал в конфликт на интереси, след като е получил хонорар по проекта "Цанков камък". Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред 5-членен състав в 14-дневен срок.