Френската ядрена компания Areva заяви в петък, че е предложила 35 милиона евро на Нигер, за да помогне за увеличаване на сигурността на мините за добив на уран в страната. В същото време компанията отрече, че дарението е предназначено да компенсира забавянето на изграждането на мината гигант Имурарен, където стартът на добива беше отложен за 2015 г. 

"Ние действително се споразумяхме да подкрепим усилията с 35 милиона евро. Това не е свързано нито със забавянето на мината Имурарен нито с друго договорно задължение", каза по нигерската обществена телевизия Оливие Ванц, заместник-генерален директор, отговарящ за миннодобивната дейност на Areva. 

"Това е просто жест в подкрепа на усилията на Нигер да защити дейности, стоки и хора, които са свързани с нашия бизнес", посочи Ванц, цитиран от AFP. 

Властите в Нигер обявиха през януари, че 35 млн. евро от Areva ще бъдат изплатени за период от три години и са предназначени да "компенсират едногодишното изоставане" на експлоатацията на Имурарен. 

Причината за забавянето на работата в минния комплекс беше отвличането през 2010 г. на седем служители на Areva. Четирима от тях все още са в плен. 

Франция изпрати части от специалните сили за защита на обектите на компанията в Нигер, след атаката срещу сондажи за газ в Алжир между 16 и 19 януари. 

Areva е вторият по големина производител на уран в света и добива рудата в Нигер от повече от  40 години. 

В същото време Нигер, която е сред най-големите производители на уран, остава една от най-бедните страни в света. 

От Areva се опасяват за нападения на ислямисти от съседно Мали, където френската армия води истинска война с бунтовниците, в подкрепа на местното правителство. Досега в нея за загинали 4-ма френски войници, като никой не брои жертвите сред месното население. Париж планира изтегляне на военните си сили си през април.